Liderler, Ezidi Kürtlerin Ezi Bayramı’nı kutladı

Erbil (Rûdaw) Liderler, Ezidi Kürtlerin “Ezi Bayramı”nı kutlayarak bayramın barış ve huzura vesile olmasını diledi.

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani, Ezidi Kürtlerin Ezi Bayramı münasebetiyle kutlama mesajı yayımladılar.

Başkan Barzani, Ezi Bayramı için yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kürdistan'daki ve dünyadaki Ezidi kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Bu bayramın barış ve mutluluk için yeni bir başlangıç olmasını temenni ediyorum.

Bu mübarek günde, Kürdistan'ın tüm dinleri ve milletleri arasındaki kardeşliği, yaşam birliğini ve barışı esas alıyoruz.

Hepinize mutlu bayramlar.”

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de Ezi Bayramı mesajında şunları ifade etti:

“Ezidi Miri, Baba Şeyh, Ezidi Ruhani Meclisi, Kürdistan, Irak ve dünyadaki Ezidi kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Umarım bu bayram barış ve esenlik içinde kutlanır.

Maalesef bir Ezidi bayramı daha çok sayıda Ezidi kardeşimiz mülteci kamplarında ağır koşullarda yaşarken kutlanıyor. Kalbimiz ve düşüncelerimiz onlarla. Yaşadıkları zor koşulların farkındayız. Bu özel günlerini en içten dileklerimde kutluyorum.

Ayrıca binlerce Ezidi kardeşimiz, kayıp yakınlarının akıbetini ortaya çıkarma umudunu sürdürüyor. Ezidi kardeşlerimizi, kaçırılan tüm aile üyelerini urtarıp geri getirmek ve akıbetlerini ortaya çıkarmak için süregelen çabalarımızı sürdüreceğimize dair temin ediyoruz.”

Başbakan Mesrur Barzani’nin Ezi Bayramı mesajı ise şu şekilde:

“Ezi Orucu Bayramı dolayısıyla Ezidi Miri, Baba Şeyh, Ezidi Ruhani Meclisi ile Kürdistan ve dünyadaki Ezidi kardeşlerimi en içten dileklerimle kutluyorum ve bayramın Ezidiler için huzur ve güzellik içinde geçmesini  temenni ediyorum.

Bu bayram vesilesiyle Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Ezidi kardeşlerimize hizmet etmeye ve onların hak ve taleplerini desteklemeye devam edeceğini bir kez daha vurguluyorum.

Ezi Orucu Bayramı kutlu olsun.”

Ezi Bayramı nedir?

Ezidi inanışında “Ezda veya Ezi” Tanrı’nın isimlerinden biridir ve bu bayram Ezi ismi ile anılır.

Ezidiler, Ezidilerin temel dini ve toplumsal değerlerinden birisi olan ve “Büyük Oruç Bayramı” olarak da bilinen Ezi Bayramı’ndan önceki 3 gün oruç tutar.

Ezidi inancına göre oruç tutulan günlerde gün boyunca güneşin doğuşundan batışına kadar hiçbir şey yenilmez ve içilmez. Oruç günlerinde kötü söz söylenmez, adeta bir inziva hâli yaşanır.

Oruca başlanmadan önce “Roja Serbirê” denen günde Ezidiler birer kurban keser. Oruçtan bir gün önce de kutsal mekanlar ve tapınaklar ziyaret edilir. Oruç günlerinde asla kan dökülmez.

Orucun ardından gelen cuma gününde ise Ezi Bayramı kutlanır.