Şengal’de Araplaştırma politikası yeniden

15-12-2017
Rûdaw
Şengal
Şengal
Etiketler Şengal
A+ A-

Şengal (Rûdaw) – 16 Ekim olaylarından sonra Heşdi Şabi’nin Şengal ve çevresini ele geçirmesi üzerine Ezidi ve Müslüman Kürtler bir kez daha evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Rûdaw’a konuşan Şengal Kaymakamı Mehma Xelil, Araplaştırma politikasının Baas döneminkinden daha kötü şekilde başladığını, IŞİD savaşı nedeniyle bölgeden kaçan Arapların sorgusuz şekilde Şengal’e yerleştiğini söyledi.

 

Mehma Xelil, “16 Ekim’den önce Şengal ve çevresinde 20 bin Kürt aile yaşıyordu ancak bölgenin Heşdi Şabi tarafından ele geçirilmesiyle Şengal’de 13 bin aile kaldı. IŞİD’in ortaya çıkmasıyla birlikte kaçan Arapların büyük çoğunluğu, hiçbir sorgulama yapılmadan geri döndü” dedi.

 

Bölgenin durumuyla ilgili Birleşmiş Milletler Irak Misyonu’ndan (UNAMI) bir heyetin ilçe yetkilileriyle bir araya geldiğini söyleyen Şengal Kaymakamı, “UNAMI heyetine Şengal’in korunmaya ihtiyacı olduğunu söyledik. Irak ve Kürdistan Bölgesi tarafından oluşturulan ortak bir yönetim talebinde bulunduk. Ayrıca Şengal ve çevresinde yaşanan son olayların araştırılmasını istedik” bilgisini paylaştı.

 

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’teki saldırısında kaçırılan binlerce Ezidi Kürt’ün yarıya yakınının akıbeti halen bilinmiyor.

 

Şengal, Sınune ve çevre bölgelerin Peşmerge Güçleri tarafından IŞİD’den temizlenmesinin ardından halkın büyük çoğunluğu evlerine geri dönmüştü. Heşdi Şabi’nin bölgeyi ele geçirmesiyle insanlar bir kez daha evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli