Arap aşiretler: Peşmerge yapmadı

15-11-2016
Rûdaw
Etiketler Peşmerge Güçleri Arap aşiretleri Ninova Af Örgütü
A+ A-

Musul (Rûdaw) – Ninova Ovası’nda yaşayan Arap aşiretleri, Uluslararası Af Örgütü’nün peşmergeyi suçlayan raporuna sert tepki gösterdi.

 

Dün aşiretlerden yapılan ortak açıklamada, Af Örgütü’nün raporunda yer alan, “peşmergenin Arap köylerini yıkma çağrısında bulunduğu” ifadesi, “sahte siyasi iddia” olarak nitelendirildi. İddiaların gerçeği yanstımadığına vurgu yapıldı.

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“IŞİD, çekildiği bölgelere bomba döşemektedir. Dolayısıyla Uluslararası Af Örgütü’nün raporu tamamen siyasidir. Ki binlerce Iraklı Arap göçmen, Kürdistan’a yönelmiş ve 3 yıldır herhangi bir kötü muamele görmemiştir.

 

Kürdistan Bölgesi yönetiminin Arap aşiretlerlerden bir askeri birlik oluşturma ve onları eğitip donatma kararı, Af Örgütü’nün iddialarını yalanlamak için en büyük belgedir. Örgüt bu tutumuyla Ninova’nın kurtarılması sürecine engel olmak istemektedir.”

 

Peşmerge Güçleri’nin, Arap aşiretlerinin yaşadığı bölgelerin kurtarılması sürecinde çok sayıda şehit verdiği belirtilen açıklamada, Af Örgütü’nün raporu kınandı.

 

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Belgeleri Değerlendirme ve Yanıtlama Komisyonu’ndan dün yapılan açıklamada söz konusu rapor, “terör yanlısı ve peşmerge karşıtı” olarak değerlendirildi.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Arap karıştılığı siyasetinin uygulandığı iddialarını reddederek, “Durum böyleyse, neden 1 buçuk milyon Arap göçmenin Kürdistan Bölgesi’ne yerleşmesine izin verilsin?” açıklamasında bulundu.

 

Hükümetin açıklamasında ayrıca, “Bir insan hakları gözlem örgütünün böylesi bir raporla IŞİD’i savunması, insanlığa karşı işlenmiş suçları görmezden gelmesi kabul edilemez” denildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli