Kürt müzisyen sürgünde yokluk içerisinde vefat etti: Cenazesine dostları sahip çıktı

15-08-2023
Serpil Güneş
Etiketler Simko Terki Kürt müzisyen Mehmet Yeşildeniz Kanada Diaspora
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kanada’da hayatını kaybeden Kürt müzisyen Sımko Terki’nin cenazesine kimse sahip çıkmadığı için 1 aydır morgda tutuluyordu. Kürt diasporasının katkılarıyla müzisyenin cenazesi memleketi Diyarbakır'a gönderiliyor.

40 yılı aşkın bir süredir sürgünde yaşayan Diyarbakır Ergani nüfusuna kayıtlı Kürt müzisyen Mehmet Yeşildeniz ya da diğer adıyla Sımko Terki, Kanada’da bir ay önce vefat etti. Ancak Kanada’da Sımko Terki’nin kimsesi olmadığı için 1 aydır cenazesi morgda tutuluyordu.  

“Bir kızkardeşi dışında kimsesi yoktu”

Rûdaw’ın ulaştığı dostları, "Simko Terki" ismi ile tanınan Mehmet Yeşildeniz’in anne ve babası ile bir ağebeyinin uzun süre önce vefat ettiğini söyledi. Sadece Diyarbakır’da bir kız kardeşi olan Kürt aktivist ve müzisyenin kimsesi olmadığı için Kanada’da bir morgda tutulduğu öğrenildi.

Hastane yönetimi, bir hafta içerisinde kimse sahip çıkmaz ise Terki'nin cenazesinin kimsesizler mezarlığında gömüleceğini açıkladı.

Çiğdem Akın isimli bir kullanıcının sosyal medya üzerinden Simko Terki'nin bir aydan uzun bir süredir kimsesizlikten ötürü hastanede tutulduğunı duyurması ile kamuoyu durumdan haberdar oldu.   

Simko Terki’nin cenazesinin Diyarbakır’a gönderilmesi için 15 bin Kanada dolarına ihtiyaç olduğu belirtildi.

Arkadaşları, dostları ve Kürt diasporası kampanya açarak toplanan yardımlar sayesinde Terki’nin cenazesini 18 Ağustos’ta Diyarbakır’a gönderecek. 

Kürt müzisyenin cenazesinin Diyarbakır'da Kürt siyasi parti temsilcileri ve dostları tarafından karşılanacağı ve Ergani’de toprağa verileceği öğrenildi. 

İsveç'te yaşayan Hacı Kardox, Sımko Terki’nin mezarının da arkadaşları tarafından yapılacağının, bunun için de bir kampanya başlatacaklarını söyledi. 

Sımko Terki kimdir?

1955 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelen Kürt sanatçı ve aktivist Mehmet Yeşildeniz, müzik öğretmeniyken 12 Eylül döneminde Kawa Hareketi’nin sempatizanı olduğu için aranır duruma düştü ve 1980’de yurt dışına çıktı. 

Almanya’ya sığınan Mehmet Yeşildeniz, daha sonra İsveç ve Hollanda’da 12 yıl kaldıktan sonra 92 yılında Kanada’ya göç etti.

Bir dönem Kürdistan Bölgesi’ne gelen Mehmet Yeşildeniz burada çocuklara müzik dersleri verdi. Bir süre sonra Kanada’ya dönen Mehmet Yeşildeniz bir ay önce vefat etti.

Diasporada yaşadığı sürece müzikle ilgilenen Simko Terki’nin keman ve cümbüş ustası olduğu öğrenildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.