Diyarbakır Cezaevi müze oluyor

15-05-2015
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır 12 Eylül 78'liler Müze
A+ A-

Haber Merkezi - 12 Eylül askeri darbesinde işkenceler ile ön plana çıkan, romanlara, belgesellere, filmlere ilham kaynağı olan Diyarbakır Cezaevi, müze haline getiriliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, düzenlediği toplantıda “Diyarbakır Cezaevi Müze Olsun Girişimi”nin yaptığı çalışmalar ve girişimin hedefleri konusunda bilgi verdi.

 

Pirinççioğlu, herkesin büyük bir vahşetin yaşandığı cezaevini bir yüzleşme mekânı olarak görmek istediğini ve bu konuda ciddi tartışmaların olduğunu vurguladı.

 

2011 yılında kentte Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması için imza toplandığını ve toplanan imzaların Meclis Dilekçe Komisyonu’na gönderildiğini belirten Pirinççioğlu, belediyenin de halkın talebini dikkate alarak alanın müze olarak değerlendirilmesini kararlaştırdığını söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin, 78’liler Vakfı, TUHAD-FED, MEYADER, İHD ve TMMOB gibi kurumlarla bir araya gelerek cezaevinin müzeye dönüştürülmesi konusunda tartışmalar yürüttüğünün bilgisini veren Pirinççioğlu, yapılan tartışmaların ardından bu girişimin kurumsallaşması gerektiği kararına vardıklarını anlattı.


Pirinççioğlu, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşamını yitirenler ve vahşete tanıklık edenlerin katılımıyla Koordinasyon Merkezi'nin 18 Mayıs’ta saat 16.00’da açılışının gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

Pirinççioğlu, açılışta Diyarbakır Cezaevi’nin neden müze olması gerektiği konusunda bir serginin de olacağını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ocak ayında Diyarbakır'a yaptığı ziyarette, "Diyarbakır'ı bir kültür merkezi yapmak için çok acı hatıralar taşıyan hapishaneyi Kültür Müzesi, Diyarbakır Müzesi haline dönüştürüyoruz” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli