Ağabeyi, Rûdaw’a konuştu: Kardeşim Ferhan Yılmaz copla, işkenceyle öldürüldü!

15-04-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ferhan Yilmaz Hikmet Yılmaz Silivri Cezaevi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, Rûdaw’ın yayınına katılarak kardeşinin işkence sonucu öldürüldüğünü söyledi.

İstanbul-Silivri Cezaevinde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, kardeşinin ölümüyle ilgili Rûdaw’a açıklamalarda bulundu.

Kardeşinin işkence sonucu öldürüldüğünü belirten Hikmet Yılmaz şöyle konuştu:

“Bize telefon ettiler, çocuğunuz kalp krizi geçirdi, onu hastaneye götürüyoruz, çocuğunuzu görmeniz için hastaneye gelmeniz gerekir.

Ölüm gibi bir şey olacağını düşünmedik, çocuğumuz hastalanmıştır, biz de hastaneye gidelim ve onu görelim dedik. Ölümünden, işkenceden haberimiz yoktu.”

Tutuklulara yönelik tutuma ilişkin konuşan Hikmet Yılmaz, kardeşinin öncesinde hiç kalp sorunu olmadığını belirtti.

Kardeşi Ferhan Yılmaz’ın koronavirüs sürecinde birkaç kere eve geldiğini belirten ağabey Yılmaz, kardeşinin Silivri Cezaevinde kendilerine kötü davranıldığını, kötü sözler söylendiğini, kötü yemekler verildiğini, duşta sıcak suyun onlar duştayken kesildiğini ve kışın soğuk suda duş aldıklarını söylediğini aktardı.

“Otopsi raporu ile yetkililerin açıklamaları birbirini tutmuyor”

Kardeşinin yoğun bakımdaki görüntüsüne ilişkin konuşan Hikmet Yılmaz, “Kardeşim 2-3 yıldır tutukluydu, basına gönderdiğim fotoğraf hastanedeki ilk görüntüsüydü. 2-3 gün yoğun bakımda kaldı, o zamanlar yararlarını tedavi etmişler ve temizlemişler. O yüzden bedenindeki yaralar görünmüyordu” dedi.

Yılmaz yetkililerin açıklamalarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Otopsi raporunda koronavirüs gibi bir hastalıktan hayatını kaybettiği yazılıyor, fakat öncesinde de kalp kriizi geçirdiği bize söylenmişti. İkisi birbirini tutmuyor. Hastanedeki doktora sorduk; kalp krizi ise neden bedeninde yaralar var diye. Bize gidip cezaevine sorun dediler, yetkili size bilgi versin dediler.”

Kardeşim copla, işkence ile öldürüldü”

“Kardeşimin görüntüsü her şeyi ortaya koyuyor; kardeşim copla, işkence ile, tekmelerle öldürüldü, kalp krizinden ölmedi.

Kalp krizi nedeniyle ölen bir insanın bedeninin kanlı olmayacağını, yüzünün dağıtılmayacağını hepimiz biliyoruz. Kardeşim işkence ile öldürüldü. Kimse görevden de alınmadı.

Birkaç gündür taziyemiz vardı, fakat biz davamızdan dönmeyiz, kardeşime işkence yapılmasıyla ilgili süreci yürüteceğiz. Şikayette bulunacağız, kim bunu yaptıysa cezasını çekecek.”

Ne olmuştu?

İstanbul-Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi, işkence iddiaları ile gündemde.

İddiaya göre 6 Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdiği koğuşlarda tutuklulara işkence yaptı, tehdit etti ve kendilerini öldürmelerini istedi. Bu baskılar sonucu bazı mahkumlar toplu intihar etti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise "Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda toplu intihar olduğu" yönündeki iddialarını reddetti.

Bu iddialar sonrası hayatını kaybedenlerden Ferhan Yılmaz’ın vücudundaki görüntüler tartışmaya neden oldu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Ferhan Yılmaz'ın "kalp durması" sonucu öldüğünü ileri sürdü.

Ölüm raporunda ise Yılmaz'ın ölüm şeklinin ‘bulaşıcı hastalık" olduğu yazıldı.

 İnsan Hakları Derneği, mahpusların işkenceye maruz bırakıldığı ve bu sebeple yaşamını yitirdiği iddialarıyla ilgili Silivri 5 Nolu Cezaevinde yaşananların aydınlatılmasını istedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli