Eren Keskin: Devlet aklı hiç değişmedi

Diyarbakır (Rûdaw) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Av. Eren Keskin, “İnsan hakları savunucusu olarak, 90’lı yıllarda Kürdistan’da yaşanan hak ihlallerini çok yakından bilen biriyim. Bütün hak ihlallerini izlemiş, rapor etmiş bir örgütün üyesiyim. Bu coğrafya benim için çok önemli, ben de bu coğrafyaya ait bir insanım” dedi.

Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO) 26 yıldır düzenlediği "Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü" bu yıl Eren Keskin'e verildi.

Rûdaw’a konuşan Eren Keskin, “Özellikle Diyarbakır’dan ve pandemi sürecinde dünyanın en önemli mesleği olan hekimlerden bu ödülün verilmiş olması benim için çok önemli. Onur duydum bu ödülden” ifadelerini kullandı.

Keskin, mücadele hayatına ilişkin olarak, “Yaptığım işe inanıyorum, insan hakları mücadelesi bir anlamda bizim ölülerimize karşı borcumuz. insan hakları savunucuları çok can yitirdiler bu mücadele içinde. Bu nedenle onlara karşı bir borç olarak görüyoruz bu mücadeleyi. Dünyayı her zaman direnenlerin değiştirdiğine inananlardanım. Hiç vazgeçmeyi düşünmedim” diye konuştu.

İnsan haklarına yönelik devlet aklının hiç değişmediğini belirten Keskin, 90’lardaki devlet aklı ile şimdiki devlet aklı arasında hiçbir fark olmadığını kaydetti.

Keskin, “Barış süreci süreçlerde zaman zaman bazı düzelmeler olsa da genel olarak 1915 Ermeni soykırımından bu yana ittihatçı Türk İslam sentezli devlet politikası aynen varlığını devam ettiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kürtler Newroz’u canlarıyla savundular”

Newroz Bayramı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Keskin, şu ifadeleri kullandı:

“Newroz tüm Ortadoğu coğrafyası için önemli bir gün. Özellikle Kürt halkı için özel bir gün. Çünkü canlarıyla savundular Newroz’u bugüne kadar.”

Kadınlara yönelik şiddete değinen Eren Keskin, şöyle devam etti.

“Erkek egemen bir dünyada yaşadığımız için erkeklere mesaj vereceğim. Devleti yönetenlerin kadına yönelik şiddet alanında başta İstanbul Sözleşmesi olarak altına imza attıkları sözleşmelere uygun davranmaları gerektiğini ve kadına yönelik şiddette toplumun bilinçlendirilmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin içselleştirilmesi çağrısını yapıyorum.”

DTO binasında bugün düzenlenen törende Keskin’e ödülü takdim edildi.