Mahmut Alınak: Kürt siyaseti bunu yaparsa sistemin nefesi kesilir
Kars (Rûdaw) – Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, Türkiye’de Kürt siyasetinin önemli bir tecrübeye sahip olduğunu vurgulayarak, “Sivil itaatsizliği devreye koyarsak sistem geri adım atmak zorunda kalır” dedi.
Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı, Kars’ın Digor ilçesine bağlı Mewrêg Köyündeki evinde eski milletvekili, hukukçu ve yazar Mahmut Alınak’ın konuğu oldu.
Kürt siyasetinin güncel durumu ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alınak, 1994’te DEP’li milletvekilleri ile birlikte gözaltına alınmasının üzerinden geçen 27 yılda Türkiye’de devlet sisteminde hiçbir şeyin değişmediğini söyledi.
Alınak, “O dönem Tansu Çiller devletin başındaydı, şimdi de Tayyip Erdoğan. Devlet sistemi o eski zorba sistem. Değişen bir şey yok” ifadelerini kullandı.
“Kürt siyaseti de gelişmedi”
“Maalesef Kürt siyasetinde de ciddi bir değişim olmadı, gelişemedi” diyen Alınak, “Bu süre içerisinde Kürtler de çok zulüm gördü. Siyasi tecrübemiz çok ama eğer hakkını verebilseydik, devlet Kürtlere karşı bu kadar ileri gidemezdi. Kürt siyaseti AKP-MHP siyasetine geri adım attıracak projeler geliştiremedi. Bu konuda yetersizlikler vardır” diye konuştu.
Alınak, “Bunu belirtirken sadece HDP’yi kastetmiyorum. Diğer Kürt partileri de var. Kendimi de katarak söylüyorum, Kürt siyaseti ve siyasetçileri tarihi rollerini oynayamadı. Rolümüzü oynayabilseydik, sivil siyasetimizi etkili bir şekilde yapabilseydik bugün bu durumda olmazdık. Şunu diyorum, çok tecrübemiz var, eğer biz sivil siyaseti etkili geliştirebilseydik Mahatma Gandi’den daha etkili olabilir, sistemini zorbalığına geri adım attırabilirdik” değerlendirmesinde bulundu.
“Siyasetin hakkını verebilirsek 6 ay içerisinde sistemin dengesini değiştirebiliriz. Siyasetten, ekonomik ve sosyolojik olarak sistemle bağlantımızı kesersek sistemin damarları kurur. Bunu evimizde oturarak da yapabiliriz” diyen Alınak, “Bu sözlerinizle HDP’nin sine-i millet kararı vermesini mi kastediyorsunuz” sorusunu şöyle yanıtladı:
“HDP için bir şey diyemem, onlar kendi kararlarını verecektir. Ama benim bahsettiğim şu, sivil projeler geliştirmeliyiz. Daima söylüyorum, siyasetçiler şunu yapmalı; zulüm varsa önce bana gelsin, sonra halkıma, cefa varsa ben çekeyim, sefa varsa halkımın olsun. Mesela siyaset ve ekonomiyi boykot edersek, böyle bir sivil itiatsizliği geliştirebilirsek sistem geri adım atmak zorunda kalır, nefesi kesilir.”
Alınak, “Yeni bir Kürt partisine ihtiyaç var mı” sorusuna, “Eksik olan parti değil, projedir. Kürt partiler var, önemli olan etkili proje üretebilmektir” dedi.
Mahmut Alınak, “Şu an benim belirttiğim projeleri hayata geçirebilecek, sistemle dişe diş mücadele edebilecek bir parti yok ki ben de içinde yer alayım” diye konuştu.
Mahmut Alınak kimdir?
Kars'ın Digor ilçesinde 1952 yılında dünyaya gelen Mahmut Alınak ilköğrenimini Digor'da, liseyi ise Kars'ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi ve bu üniversiteden mezun oldu.
Avukat olan Alınak 1987 genel seçimlerinde Sosyalist Halk Partisi’nin (SHP) Kars adayı olarak TBMM'ye girme hakkı kazandı. Dört yıl sonraki erken genel seçimlerinde ise Halkın Emek Partisi (HEP) ile SHP ittifakının Şırnak adayı olarak seçimi kazandı. Daha sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) Kars İl Başkanlığı görevini yürüttü.
1994'te milletvekili iken dokunulmazlığı kaldırılan ve Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Leyla Zana ile birlikte tutuklanan Alınak, cezaevinde ilk iki kitabını yazdı. 1997'de kaleme aldığı Şiro’nun Ateşi adlı kitap, DGM tarafından yasaklandı ancak yasak kararına rağmen büyük ilgi gördü.
Değişik gazetelerde yazarlık yapan ve serbest avukat olarak çalışan Mahmut Alınak, 5 Ocak 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği Kürtçe mektup yüzünden Siyasi Partiler yasasındaki “Türkçeden başka dil kullanmak” yasağına muhalefetten 6 ay hapis cezası aldı. Ceza, 2010’da Yargıtay 7. Ceza dairesi tarafından bozuldu.
2011 yılının Aralık ayında KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Alınak, cezaevinde iki roman yazdı. Kandıra Cezaevinde bir süre tutuklu kaldıktan sonra 18 Temmuz 2012 tarihinde tahliye edildi.
Siyasetçi yazar Mahmut Alınak, 17 Şubat 2020’de çıkarıldığı mahkemece, "devletin birliğini bozmak" iddiasıyla tutuklandı. 13 Mayıs'ta görülen ilk duruşmada tahliye edilen Alınak, 4 ay ev hapsinde tutuldu.