ŞENGAL/KOÇO - İlk toplu mezar açılıyor

Şengal (Rûdaw) - Şengal’in Koço köyünde IŞİD tarafından katledilen Ezidi Kürtlere ait bir toplu mezar açılıyor. Bu aynı zamanda katliamdan sonra resmi gözlem altında açılan ilk mezar olacak.

 

Yaklaşık 2 buçuk yıl önce IŞİD işgalinden kurtarılan Şengal'de ilk kez bir toplu mezar uluslararası kurumların gözetiminde kazıya açılıyor.

 

Koço köyünde düzenlenen törene Irak ve Kürdistan Hükümeti yetkilileri ile aynı köyden olan Nobel Barış Ödülü sahibi ve Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Nadya Murad katıldı.

 

Nadya Murad törende yaptığı konuşmada, “Ezidi göçzedeler için gerekli çalışmalar yapılmadı. Göçzedelerin Şengal ve bölgeye dönmesi önemli” dedi.

 

Kayıp Ezidilerin akıbetlerinin belirlenmesini isteyen Nadya Murad, Ezidi Katliamı’nda rolü olanların cezalandırılmasını istedi.

 

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mehdi Alak Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin mesajını okuyarak, Irak hükümetinin BM ile koordinasyon içerisinde 71 toplu mezar tespit ettiğini ve bugün ilk toplu mezarın Koço köyünde açılacağını söyledi.

 

Adil Abdulmehdi mesajında, toplu mezarların yönetmeliklere uygun bir şekilde açılacağını ve kimliklerin tespitinin ardından cenazelerin yakınlarına teslim edileceğini belirtti.

 

Kürdistan Hükümeti Temsilcisi Berevan Hamdi ise, Şengal’de 217 toplu mezarın olduğunu ve kayıplarla ilgili araştırmaları yaptıklarını ifade etti.

 

Hamdi, toplu mezarların açılması için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.