Kürdistan bayraklarını Türkmenler dikiyor
Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi halkı, 25 Eylül'de düzenlenecek olan bağımsızlık referandumunda sandığa giderek, kaderini belirleyecek.
Referandum dolaysıyla düzenlenen etkinliklerde kullanılan bayrakların bir bölümü Erbil Türkmenlerinden olan 14 yaşındaki Ömer Muhammed tarafından dikiliyor.
Ömer Muhammed
Ömer Muhammed, Muhammed İsmail Xeyat’ın dükkanında çalışıyor.
Günde onlarca bayrağa dokunan Ömer Muhammed, işini severek yaptığını söylüyor.
Erbil - Kayser Pazarı
Referanduma sayılı günler kala kutlamalar coşkulu hale gelirken, halktan gelen destek de büyüyor.
Referandum, Kürdistan Bölgesi'nin idaresinin dışında kalan bölgeleri de kapsıyor. Bazı Arap ve Türkmen siyasi partileri Kerkük'te referandumu boykot ederken, tabanda Kürtlerin yanı sıra Araplar, Türkmenler, Keldani ve Asuriler referandumu destekliyor.
Kürdistan halkının ilginç hikayeleri referandumla birlikte ortaya çıkmaya devam ediyor.
Gerçekleştirilen etkinlikler dolaysıyla binlerce yeni bayrak basılıp hazırlanıyor.
Muhammed İsmail
“Bu bayrak haklarımızı sağlasın”
Başkent Erbil'in merkezinde küçük bir dükkanda Kürdistan bayraklarını diken Muhammed İsmail Xeyat, bu işi yapan sayılı kişilerden biri.
Rûdaw'a konuşan Muhammed İsmail Xeyat, son bir haftada taleplerin arttığını, günde 150 ile 200 adet bayrak hazırladıklarını belirtti.
“Bu bayrağın altında haklarımızın sağlanmasını ümit ediyoruz” diyen Erbil Türkmenlerinden Xeyat, “Türkmenlerin henüz verilmeyen hakları var. Kürdistan Bölgesi'nin ikinci milleti olarak daha fazla hak tanınmasını bekliyoruz. Sokak ve caddelerde Türkmen isimleri görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Bayraklar matbaada basılıyor
Yıllar önce bayrakların tamamı terziler tarafından dikiliyordu. Teknolojinin gelişmesiyle bu iş matbaalarda yapılmaya başlandı.
Matbaada basılan bayrakların dikilmesinin yanı sıra, kenarındaki püsküller terziler tarafından dikiliyor. Tek yüzlü olarak basılan bazı bayrakların diğer yüzünün getirilip dikilmesi de yine terzilerin işi.
Terzilik işini babasından öğrenen Xeyat, “Babam Murad Hani ve Star Hani tarzı kıyafetler dikerdi. Bu kıyafetleri Türkmenler de giyerdi” dedi.
Xeyat'in kardeşi Ahmed İsmail ise, Kürdistan bayraklarını basan sayılı matbaalardan birine sahip. Ahmed İsmail, siparişleri yetiştirmek için 24 saat çalıştıklarını söyledi.
İsmail, 3 günde 15 bini aşkın bayrak hazırladıklarını söyledi.
Bayrağın yanı sıra Kürdistan yazılı 25 bin adet tişört ve şapka hazırlayacaklarını dile getiren Ahmed İsmail, “Önümüzdeki günlerde, 50*20 metrelik bir bayrak hazırlayacağız” diye konuştu.