İki Kürt siyasi tutuklu idam edildi

14-07-2020
Rûdaw
Etiketler Sabir Şeyh Abdullah Diyako Resulzade İran Urmiye Cezaevi İdam
A+ A-

Erbi (Rûdaw) – Rojhilat insan hakları örgütleri, Urmiya Cezaevi’nde bulunan Kürt siyasi tutsaklar Sabir Şeyh Abdullah ve Diyako Resulzade’nin İran tarafından idam edildiğini duyurdu.  

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRC), haklarında idam hükmü olan Kürt siyasi tutsaklar Sabir Şeyh Abdullah ve Diyako Resulzade’nin Urmiye Cezaevi’nde infaz edildiğini açıkladı.

KHRC, açıklamasında, Abdullah ve Resulzade’nin cenazelerinin henüz ailelerine verilmediğini de aktardı.  

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Rojhilatlı insan hakları örgütleri, Abdullah ve Resulzade’nin 13 Temmuz günü Urmiye Cezaevi’ndeki tek kişilik hücreden çıkarılıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü ve her iki Kürt tutsağın hayatından endişe duyulduğunu açıklamıştı.

Mahabad nüfusuna kayıtlı Sabir Şeyh Abdullah ve Diyako Resulzade, 2013 yılında Mahabad’da askeri tören sırasında yaşanan bombalı saldırıdan sorumlu tutulmuş, Kürt partilere üye olmak, İran İslam Cumhuriyeti sistemine muhalefet ve “Allah’a şirk” koşmaktan hüküm giymiş, haklarında idam kararı verilmişti.

Kürt tutuklular haklarındaki iddiaları reddetmişti.

Dün Rûdaw’a konuşan KHRC yöneticilerinden Rebin Rahmani, Abdullah ve Resulzade’nin haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini, ilk ifadelerinin de işkence altında imzalandırıldığını söylemişti.

İran hükümetine çağrıda bulunan Rahmani, Kürt mahkumlar hakkındaki idam kararının kaldırılmasını talep etmişti.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Mahabadlı şahitlerden biri, Sabir Şeyh Abdullah’ın sorumlu tutulduğu patlama ile bir ilgisi olmadığını, olay esnasında Mahabad’da değil, Tahran’da olduğunu belirtmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli