Jina Emini’nin mezarına müdahale: Seqiz halkı kepenk kapattı

14-06-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Jina Emini Seqiz İran Rojhılat Mezarlık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran ve Rojhılat’ta direnişin sembolü olan Jina (Mahsa) Emini'nin mezarının etrafında belediye tarafından yapılan değişikliklerin ardından Seqiz halkı bir gün boyunca kepenk kapatarak durumu protesto etti.

Tahran’da geçen eylülde gözaltında hayatını kaybeden ve İran ile Rojhılat (Rojhılat) genelinde hükümet karşıtı protestolara yol açan genç kadın Jina Emini’nin mezarı geçtiğimiz ay vandalların saldırısına uğramıştı.

Geçen hafta Emini’nin memleketi Seqiz’daki Ayiçi mezarlığındaki kabrini ziyaret edenler, bu defa belediyeye ait dozerlerin mezar etrafında tepecikler oluşturduğuna şahit oldu.

Seqizli sivil aktivistler, belediyenin “yeni mezar yeri açma” adı altında Emini’nin mezarının etrafına hendekler kazdığını ve halkın ziyaretini sınırlandırmayı amaçladığını savunuyor.

Bu amaçla yapılan çağrı üzerine dün kent genelinde eczane ve fırınların dışında diğer iş yerleri kepenk kapattı.

İran ve Rojhılat’ta direnişin sembolü olan Jina (Mahsa) Emini'nin mezarı geçen ay da vandalların saldırısına uğramış, mezar taşının camı kırılmıştı.

Aileler Jina Emini’nin mezarı başında bir araya geldi

Öte yandan Seqiz’deki grev, geçen yılki protestolarda hayatını kaybeden 17 yaşındaki Danyal Paybandi'nin doğum gününe denk geldi.

Bu amaçla Sine, Diwandere, Dêwlan ve çevre illerden gelen protestolarda hayatını kaybedenlerin anneleri, Ayiçi mezarlığında bir araya gelerek kurbanları andı.

Ne olmuştu?

Jina Emini, başörtüsünü zorunlu kılan katı kuralları ihlal ettiği iddiasıyla başkentte ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasından üç gün sonra, 16 Eylül 2022’de Tahran'daki hastanede hayatını kaybetmişti.

Tanıklar, 22 yaşındaki Kürt kadının gözaltındayken dövüldüğünü söylüyor, ancak yetkililer onun kötü muameleye maruz kalmadığını ve ölüm sebebinin "ani kalp yetmezliği" olduğunu ileri sürüyor.

İlk protestolar, Emini'nin memleketi Saqiz’daki cenazesinin ardından kadınların dayanışma için başörtülerini yırtmasıyla gerçekleşmişti.

Hızla ülke geneline yayılan protestolar, son 40 yılın en büyük ve en uzun soluklu protestolarına dönüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli