IŞİD Kürt köylerinde zorla haraç ve zekat topluyor

Mahmur (Rûdaw) - IŞİD, Mahmur bölgesinde bulunan Karaçok eteklerindeki köylerde çiftçilerden hara. ve zekat topluyor, ödemeye yanaşmayan çiftçilerin tarlalarını ateşe veriyor. 

IŞİD'in zorla hara. ve zekat aldığı 27 yerleşim yerlerinin çoğu Kürt köylerinden oluşuyor.

Rûdaw'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Girde Şine köyü sakini, “Partizan gibi akşamları gelip köyümüzde propaganda yapıp gidiyorlar. Bütün erkeklerin alanda toplanması gerekiyor. Şu dağ bölgelerinde köylere gündüzleri bile gidemezsin” dedi.



Köyden ayrılma kararı aldığını belirten şahıs, “Burada hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor nasıl kalabilirim. Bir gece baskın yapıp kurşun sıktıklarında yapabileceğimiz hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Güçleri, Karaçok dağı eteklerinde 10-12 kişilik gruplar halinde hareket eden IŞİD'e karşı hazır kıta bekliyor.

Peşmerge Komutanı Helgurd Hıdır,  "IŞİD halktan fitre ve zekat parası almaya çalışıyor. Her aileden 1500 dolar istiyor (yaklaşık 9 bin TL), tarlada çalışan her biçerdöver sahibinden de 4000 bin dolar (Yaklaşık 24 bin TL) alıyorlar" diye konuştu.



Hıdır, "Önceki aylara göre IŞİD hareketliliği geniş bir bölgede artmaya başladı. Gündüz vakti karşı bölgelerde onları hareket halinde gördüğümüzü söyleyebilirim. Karac ve Dubiz'de büyük bir IŞİD hareketliliği var. Bizim kontrolümüz altındaki bölgeler, Irak kontrolü altındaki bölgelere benzemeyecek ve IŞİD sınırımızı geçemeyecek" dedi.

IŞİD, Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasındaki boşluktan yararlanarak yayılıyor. İki askeri güç, IŞİD'e karşı ortak operasyonun düzenlenmesi gerektiğinin farkında ancak Erbil-Bağdat ilişkileri henüz ortak operasyon düzenlenmesini sağlayacak kadar ilerlemedi.



Kürdistan Yönetimi, Karaçok'a daha fazla peşmerge sevk ederek hazır kıta beklemeleri emri verdi.