Başkan Barzani: ABD olmasa bugün iktidardakiler asla Irak’ı yönetemeyeceklerdi

14-02-2024
Etiketler Mesud Barzani David Berger Kürdistan Bölgesi ABD Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, bugün Selahaddin’de ABD’nin Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı David Berger başkalığındaki heyeti kabul etti.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre kabul sırasında, Irak ve bölgedeki son gelişmeler, terör tehdidi, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki ilişkiler ve yaşanan engeller hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Irak halkının oyları ile kabul ettiği anayasaya tüm tarafların uyması gerektiğine değinen Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin kurumları ve statüsünün koruması gerektiğini vurguladı.

“Kürdistan Bölgesi’ndeki yasama sürecine anayasaya aykırı şekilde müdahale edilmemelidir” diyen Başkan Barzani, Irak anayasasında “Kürdistan Bölgesi’ndeki yasalar ile Irak Parlamentosu’nun yasaları arasında farklılık olması durumunda Kürdistan Bölgesi yasaları öncelikli olur” şeklinde açık bir hüküm olduğunu hatırlattı.

Başkan Mesud Barzani, “Kürdistan Parlamentosu seçimleri yapılmalı, seçim sürecine ve tedbirlerine anayasaya aykırılık gerekçesiyle müdahale edilmemeli ve engellenmemelidir. Hukuki itirazlar gerekçe gösterilerek seçimler ertelenmemelidir” dedi.

Irak Parlamento Başkanlığı için yapılan seçimlere değinen Başkan Barzani, Sünni toplumun kendi aralarında anlaşarak bir adayı göstermesini desteklediklerini söyledi. Barzani seçim sürecinin başarısı için tüm tarafların da Sünnilerle iş birliği yapmasını istediklerini belirtti.

Başkan Barzani, koalisyon güçlerinin Irak’taki varlığının “ulusal bir mesele” olduğunu ve sadece belirli bir tarafı ilgilendiren bir konu olmadığını hatırlattı.

Barzani, bu konunun Irak hükümetinde ilgili bakanlıklar ve resmi kurumlar aracılığıyla müttefiklerle diyalog halinde çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Irak’taki tüm topluluklar terör tehdidinin yeniden canlanması gibi bir riskin hala devam ettiğinin farkında olmalı” diyen Başkan Barzani, tüm tarafların Irak hükümeti ile koalisyon arasındaki diyalog sürecini ve anlaşmayı desteklemesi gerektiğini söyledi.

Bu konunun parlamentonun görevi olmadığını kaydeden Barzani, Irak'ın çıkarlarının siyasi pazarlıklardan arındırılması gerektiğini anlattı. Başkan Barzani, bu konuda ülkenin istikrarı, güvenliği ve tamamı üzerindeki sonuçları ile bölgesel dengeler dikkate alınarak adım atılması gerektiğini belirtti.

Başkan Mesud Barzani, “Herkes de iyi biliyor ki, eğer ABD önceki rejimi devirmeseydi ve Iraklılara kurtuluş sürecinde yardım etmeseydi, bugün iktidarda olanların Irak'ı yönetmeleri asla mümkün olmayacaktı” dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli