Erbil (Rûdaw) - Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, Şam ile güçlü müzakereler yürütülmesi için Rojava’daki Kürtlerin birlikte hareket etmesi çağrısında bulundu. Mazlum Abdi, Kürtler arası birliğin sağlanması için Kürdistan Bölgesi yönetiminden de destek istedi.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, yaptığı açıklamada Rojava’daki Kürt grupların bir araya gelmesi ve ortak bir tutum sergileyerek Şam ile güçlü müzakereler yürütmesi çağrısında bulundu.
Mazlum Abdi, "Şu anki durum Kürtler için bir tehdittir. Kürt güçleri bir araya gelmeli ve ortak bir karar almalıdır" dedi.
Abdi, Kürtlerin Suriye muhalefetiyle ya da farklı gruplarla ayrı ayrı Şam’da görüşme yapmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, bu durumun Kürtlerin çıkarlarına zarar vereceğini ifade etti.
Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin Irak merkezi hükümetiyle geçmiş deneyimlerini tekrarlamayacaklarını belirten Abdi, “Halkımızın Güney Kürdistan'da Irak ile olan tecrübesini tekrarlamamalıyız. Kürtler olarak içimizde sorunlarımız olsa da, Şam karşısında birlik olmalıyız” mesajını verdi.
Kürdistan Bölgesi’nden destek çağrısı
Mazlum Abdi, Kürdistan Bölgesi’ne, Rojava’daki Kürt güçlerinin bir araya gelmesi ve Şam ile güçlü bir müzakere pozisyonu oluşturması için destek olmaya çağırdı.
DSG Komutanı Abdi “Kürdistan Bölgesi Yönetimi, dengeli bir tutum alarak Kürtlerin birliğine katkı sunmalı. Bu, Şam ile müzakerelerde elimizi güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.
Muhalif güçlerle çatışma ve ateşkes durumu
Abdi, Suriye muhalefet güçleriyle yaşanan çatışmalar hakkında da bilgi verdi.
Tişrin Barajı çevresinde çatışmaların devam ettiğini ancak Qarakozak ve Minbic bölgelerinde çatışmaların durduğunu belirten Abdi Minbic’te yapılan anlaşma gereği askeri güçlerin çekilmesi ve şehir yönetiminin sivil bir yapıya devredileceğinin kararlaştırıldığını söyledi.
Mazlum Abdi, varılan anlaşmaya rağmen Türkiye’nin desteklediği taraflar bu anlaşmaya sadık kaldığını saldırılara devam ettiğini söyledi.
Mazlum Abdi, "Qarakozak’tan saldırılar düzenlediler ve Kobani’ye kuşatma altına almaya çalıştılar. Ancak güçlerimiz bu girişimi engelledi. Şu anda dostlarımız sınır hattında Türkiye’nin böyle bir adım atmaması için girişimlerini sürdürüyor. Biz yalnız değiliz çok sayıda uluslararası güç bizlerle dolaysıyla, Minbic’teki ateşkesi daha geniş kapsamlı bir anlaşmaya dönüştürmek istiyoruz" diye konuştu.
Fırat’ın batısında dengenin korunması
DSG ile Heyet Tahrir Şam arasında bir gerginliğin söz konusu olmadığını ifade ederek, “Fırat Nehri bir kıyısında biz diğer kıyısında ise onlar var. Biz bu tarafa geçmiyoruz onlarda bu tarafa geçmiyor. Bu durum şimdilik bir başlangıç anlaşması niteliğinde ve müttefik güçler de bunun farkında. Umarım bu denge bozulmaz" diyerek, mevcut duruma dikkat çekti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın