Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 20 elektrikli araç bulunuyor. Ancak elektrikli araç şarj istasyonu olmadığı için sahipleri araçlarını ev elektriğiyle şarj etmek zorunda kalıyor.
Fosil yakıtlı araçları iyiden iyiye devre dışı bırakmak için geliştirilen elektrikli araçlar, yeni teknolojilerle gün geçtikçe hayatın birer parçası haline geliyor.
Sıfır egzoz emisyonuna ve elektrik motoruna güç sağlamak için daha büyük bataryalara sahip olan bu araçlar şarj istasyonlarında, evlere veya işletmelere kurulan Solarşarj ile şarj edilebiliyor.
Kürdistan Bölgesi’nde ise 20 kadar elektrikli araç mevcut. Bu araçlardan birinin sahibi olan Cemal Hewrami, elektrikli araçlarda diğer araçlar arasında hız ve kalite bakımından herhangi bir fark olmadığını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Hewrami, “Bu araç tamamıyla elektrikle çalışıyor. AC ve DC olmak üzere iki modeli var. Ev elektriğiyle şarj olan AC modelini kullanıyoruz. Akşamdan sabaha kadar şarj ediyorum, bu şarj 500-600 km dayanıyor. Diğer araçlarla arasında hız ve kalite bakımından herhangi bir fark yok” dedi.
Kürdistan Bölgesi’nde elektrikli araç az olduğundan gümrük ve plaka alım işlemleri de diğer araçlarla aynı.
Rûdaw’a konuşan Gümrükler Genel Müdürlüğü Araç ve Teçhizat Müdürü Hêmin Ali, “Kürdistan Bölgesi’ndeki elektirikli araç sayısı 20’nin altında. Dolayısıyla muafiyet konusunda henüz bir karar yok, böyle bir karar alınırsa bunu uygularız” dedi.
Enerjisinin bir kısmını benzinden bir kısmını da otomobilin kendi enerjisiyle şarj edilen aküsünden elde eden hibrit araçların aksine, elektrikli araçlar tüm enerjisini aküden sağlıyor. Bu akü, evde veya elektrikli araç şarj istasyonunda şarj edilebiliyor ve ömrü 6 ile 10 sene arasında değişiyor.
Kürdistan Bölgesi’nde henüz elektrikli araç şarj istasyonu mevcut değil. Bu yüzden bu araçlar ev elektriğiyle şarj ediliyor ve bu da 8 ile 12 saat arası bir zaman gerektiriyor.
Çevre dostu olarak bilinen elektrikli araçlar, yüzde 40 ile yüzde 80 oranında daha az karbondioksit salınımına yol açıyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki araçların yüzde 1’inin elektrikli olması hâlinde 100 bin ton karbon salınımı azalacak.
Dünyada elektrikli araç üretimi oldukça revaçta ve dünya genelinde 40’ı aşkın şirket elektrikli araç üretimi yapıyor. Elektrikli araç üretiminde Çin, Amerika, Fransa ve Almanya gibi ülkeler başı çekiyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın