TSK-PKK ÇATIŞMASI: Hristiyanlar köylerini boşaltıyor

Duhok (Rûdaw) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında süren çatışmalar nedeniyle Duhok’un Kani Masi ilçesine bağlı köylerdeki Hristiyanlar köylerini boşaltmak zorunda kalıyor.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nin Dereluk, Kani Masi, Amedi kırsalındaki operasyonları sonrası TSK ile PKK arasında çıkan çatışmalardan dolayı vatandaşların köylerini boşalttığı bildirildi.

PKK-TSK çatışmalarının merkezinde kalan köylerden biri de Tişembê köyü.

Köye giden Rûdaw, köyün boşaltıldığını ve kimsenin kalmadığını belgeledi.

Köyün hemen yakınlarındaki Miska köyünde kaydedilen görüntülerde de TSK’nin köye hakim tepeye asker indirdiği görülmüştü.

Köyden çıkmak zorunda kaldılar

Rûdaw’a görüntüleri gönderen köy sakinleri, yaklaşık 200 askerin Cuma günü indirildiğini, askerlerin köye girdiğini bildirmişti.

Miska köyünde 4 ev havaya uçurulurken 10 ev de yıkılmıştı.

Zia Korkis, ailesi ve diğer 13 Hristiyan aileyle birlikte Miska köyünde yaşıyordu. Ancak çatışmalar nedeniyle köyden çıkmak zorunda kaldılar ve köyün kilisesi de yıkıldı.

“Çözüm istiyoruz”

Rûdaw muhabiri Xerib Mecid’e konuşan Zia Korkis, “Tarlaların tamamını yakmışlar. Sadece bir kısmı kaldı. Gece 2.30'da köy, kilise ve evler bombalandı, sabah uyandığımda onlardan hiçbir şey kalmamıştı. Olayı incelemeye gittiğimizde her şeyin yok olduğunu gördük. Kilise de yıkılmış. Çözüm istiyoruz. Ne olduğunu bilmiyorum ama bir çözüm istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dergela Musa Beg köyünde yaşayan Numan’ın da işlettiği Berwarya Değirmeni, Türkiye’nin bombardımanında ağır hasar aldı.  

Tahinin üretildiği değirmenin sahibi Numan, değirmenin vurulduğu haberini aldıktan sonra buraya geldiğini belirterek Rûdaw’a şunları söyledi:

“Başlangıçta değirmen için 70 bin dolar harcadık, sonra 30-40 bin dolar daha ödedik. 5 işçimiz vardı ve onlara 450-600 bin dinar arası maaş ödüyorduk.

Dohuk'taydım, biri beni aradı ve değirmene roketin isabet ettiğini söyledi. Daha sonra hızla buraya geldik.

Burada kadın ve çocuk dahil 10-15 kişi vardı. Allah'a şükür kimse yaralanmadı. En önemlisi de bu."

TSK operasyonları öncesinde 60 hanenin olduğu Miska köyünde 13 aile yaşıyordu. Çatışmalar sonrası bazı aileler büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını köyde bırakıp göç etmek zorunda kaldı.

CPT: Evlerini terk eden ailelerin sayısı 200’ü geçti

Toplumsal Barış Timleri’nin (Community Peacemaker Teams-CPT)  İnsan Hakları Masası Sorumlusu Kamaran Osman da Rûdaw’a yaptığı açıklamada “15 Hazirandan bu yana çatışmalar ve bombardımanlardan dolayı evlerini terk eden ailelerin sayısı 200’ü geçti. Bunların çoğu Amedi ilçesinin Beri Garê köyleri, Kani Masê nahiyesideki Gûherze, Berçê, Kanê Aşki Derê köylerinde ikamet eden vatandaşlardı” dedi.

CPT verilerine göre Türkiye 15 Haziran ile 11 Temmuz arasında Kürdistan Bölgesi’ni çoğu Duhok’ta olmak üzere en az 285 kere bombaladı.

CPT Duhok’un Amedi ilçesine bağlı 8 köyün tamamen boşaltıldığını ve 602 köyün de boşaltılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtmişti.

 

MSB: Mühimmat depolandı

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da Miska köyüne ilişkin yaptığı görüntülü açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetlerinin icra ettiği başarılı operasyonlar karşısında tutunamayacağını anlayan bölücü terör örgütü, Metina ve Gapnerk Dağı arasında kalan bölgede bulunan köylerdeki mabetlerin yakınında mühimmat depoları oluşturdu. Daha önceden Dergele köyündeki caminin her iki tarafında mühimmat depoları tespit edilmiş ve terör örgütü bu depoları havaya uçurmuştu. Şimdi ise Miska köyündeki kilise çevresinde, bu tür mühimmat depoları tespit edildi. Kilisenin yakınında bulunan bir evde de tonlarca patlayıcı madde, mühimmat ve silahın depolandığı ve Mehmetçiğin müdahalesine engel olmak maksadıyla da bu malzemenin tuzaklandığı belirlendi" denildi.

Öte yandan PKK’ye yakın medya organlarında yapılan açıklamalarda ise Miska köyüne asker ve zırhlı araç nakledildiği, çok sayıda bölgenin bombalandığı belirtildi.