PAK’tan Dr. Kasımlo ve Zilan Katliamı için mesaj

Haber Merkezi – Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Dr. Abdulrahman Kasımlo’nun şehadeti ile Zilan Katliamı’nı andı.

 

Kürdistan Demokrat Partisi – İran (PDK – İ) Genel Sekreteri Dr. Kasımlo, 13 Temmuz 1989’da, Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran istihbaratının silahlı saldırısı sonucu şehit düşmüştü.


PAK  Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada,  “Dr. Kasımlo, bilgi birikimi, engin tecrübesi ve uluslararası ilişkileriyle saygın bir lider, tüm dünyada Kürtler’in özgürlük mücadelelerinin önemli bir destekçisiydi” denildi.

Açıklamada daha sonra şu ifadeler yer aldı:

 

“Viyana’da İran İslam Cumhuriyeti’nin temsilcileriyle görüşme halindeyken, İran Devleti’nin istihbarat örgütü ajanlarınca kaleşçe bir şekilde katledildi. Dr. Kasımlo ile birlikte, PDK-İ Yurtdışı Temsilcisi Ebdulla Qadirizade ve Güney Kürdistanlı Dr. Fazıl Resul da katledildi. Ne yazık ki eldeki bir çok belge ve görgü tanığına ragmen, bugüne kadar bu olayın failleri ve planlayıcıları hakkıda herhangi bir dava Avusturya Hükümeti tarafından açılmamıştır.”

 

Dr. Abdulrahman Kasımlo’dan sonra PDK-İ Genel Sekreterliği’ne seçilen Dr. Muhammed Sadık Şerefkendi ve 2 parti yöneticisinin de, Berlin’de İran’ın silahlı suikasti sonucu şehit edildiğine değinilen açıklamada, şu ifadeler de yer aldı:

 

“İran İslam Devleti yaşadığımız bu süreçte de hergün onlarca gencimizi idam etmektedir. Kürt kızı Ferinaz örneğinde olduğu gibi, insanlarımızın onurunu çiğnemeye yönelik saldırılar gerçekleştirmektedir.”

 

85 yıl önce Zilan Katliamı

 

PAK’tan, 1930 yılında yapılan Zilan Katliamı konusunda yayımlanan açıklamada ise, “Bu katliam adını Zilan Vadi'sinde yapılan toplu katliamlardan alır ancak katliam yalnızca bu vadide değil, Ağrı ili ve çevresinde de yapılmıştır” denildi.

 

Katliamda 15-55 bin arası Kürt’ün hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, daha sonra şöyle denildi:

 

“Katliam 1930 yılı Haziran'ından başlayıp 1930 Ekimi'ne kadar devam etmiştir.En büyük katledilmeler ise 13 Haziran 1930'da Zilan Vadisi'nde başlamıştır.Bundan dolayı bu katliamdan bahsedilince akıllara Zilan Vadisi ve 13 Haziran geliyor. Bundan dolayı bugün Kürdistan halkına yapılan bu katliamın sembolü olmuştur.”

 

Devletin katliamlarla Kürdistan halkının özgürlük ayaklanmalarını ortadan kaldırmayı amaçladığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler de yer aldı:

 

“Bugün de bu katliamlar Kürdistan'ın düşmanları tarafından vahşi DAİŞ tarafından yapılmaktadır.Ancak bilinmelidir ki Kürdistan halkı özgürlük mücadelesini devam ettirecek ve Kürdistan özgürleşinceye kadar sürdürecektir.”