Irak Kürdistan'daki kampları kapatacak: HRW’den uyarı geldi

13-05-2024
Etiketler İnsan Hakları İzleme Örgütü Kürdistan Bölgesi Kamp Şengal
A+ A-

Haber Merkezi – İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kürdistan Bölgesi'nde yerinden edilmiş kişilerin barındığı kampların kapatılmasının Şengalli göçzedeleri "tehlikeye atacağı" konusunda uyardı.

HRW’den yayımlanan raporda, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nde binlerce kişiye ev sahipliği  yapan kampları 30 Temmuz'a kadar kapatmayı planladığı hatırlatıldı.

Raporda Şengal bölgesinin “hâlâ güvensiz durumda” olduğuna dikkat çekilerek yakında geri dönmek zorunda kalacak binlerce Ezidi Kürdün ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını güvence altına alacak yeterli sosyal hizmetlerden yoksun olduğuna vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Kürdistan Bölgesi’ndeki 23 kampta çoğu Şengalli 157 bin kişi barınıyor.

HRW Irak araştırmacısı Sarah Sanbar, “Şengalli binlerce kişi 2014'ten bu yana kamplarda yaşıyor ve evlerine dönmeyi hak ediyorlar. Ne var ki geri dönüşlerin güvenli ve gönüllü olması gerekiyor. Bölgedeki hizmet, altyapı ve güvenlik eksikliği göz önüne alındığında, hükümetin zaten kötü olan durumu bu kararla daha da kötüleştirmesi riski bulunuyor" dedi.

Musul’un Şengal ilçesi, 2014-2017 yılları arasında IŞİD’le yaşanan çatışmalar nedeniyle yerle bir oldu.

Nüfusun yüzde 85'ini Ezidilerin oluşturduğu bölgede 183 bin kişi hala evine dönmedi. Şengal’de 13 kasaba ve köyee 2014 yılından bu yana geri dönüş yaşanmadı.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, kampların boşaltılması için son tarihin 30 Temmuz olduğunu duyurdu.

Bakanlık ayrıca geri dönüşleri teşvik etmek amacıyla kişi başına 4 milyon Irak dinarı (yaklaşık 3.000 ABD Doları) tutarında tek seferlik ödeme de dahil olmak üzere bir yardım ve teşvik paketi hazırladığını açıkladı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli