ENKS: Federalizm olmazsa...

Erbil (Rûdaw) – Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro, “Suriye’de federalizm olmazsa ülke bölünür” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan İbrahim Bıro, Suriye’de bütün güçleri toplayan bir sistemin kurulması gerektiğini savundu.

 

Bıro, “Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura başta olmak üzere,  ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleri de Suriye’de federal bir sistemin kurulmasından yana” ifadelerini kullandı.

 

Federalizmin bölünme anlamına gelmediğini söyleyen İbrahim Bıro, “Birgün Suriye halkı federalizmi elde edecek. Eğer Suriye’de federalizim olmazsa, ülke bölüme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

 

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise, Suriye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak kalması gerektiğini savunarak, "Federalizm hakkında konuşmayı reddediyoruz" demişti.

 

PYD: Demokratik Suriye istiyoruz

Suriye’nin bölünmesi halinde Lazkiye ve çevresini oluşturan Nusayriler, Rojava’da (Suriye Kürdistanı) Kürtler ve ülkenin kalan kısmında ise Sünni Araplar statüye kavuşacak.

 

Rojava’yı yöneten Demokratik Birlik Partisi (PYD), “Demokratik Suriye’yi” talep ediyor.

 

PYD’yi de içeren TEV-DEM’in, son zamanlarda federasyonu telaffuz ediyor.

 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” demişti.

 

Erbil: Federalizm isteyin!

 

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde Suriye için federalizm önerisinde bulunmuştu.

 

Başkanlık’tan yapılan açıklamada, Rojava’daki Kürt partilerine, “Tek tavır ve ortak bir sesle federalizm konusunda ısrarcı olun” çağrısı yapılmıştı.

 

27 Şubat'ta, Nusra Cephesi ve IŞİD'i kapsamayan bir ateşkes anlaşması yürürlüğe girmişti.

 

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren çatışmalarda 250 binden fazla kişi yaşamını yitirirken milyonlarca Suriyeli yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kaldı.