Başkan Neçirvan Barzani Bağdat'ta Iraklı taraflarla görüştü: Gündem maaşlar ve güvenlik

13-01-2024
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Bağdat Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan  Barzanî, bugün Bağdat'ta Irak Başbakanı da dahil çok sayıda üst düzey Iraklı yetkili ve ABD Bağdat Büyükelçisiyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.  Görüşmelerin ana gündemini  Kürdistan Bölgesi'nin memur maaşları ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik insansız hava araçları ile gerçekleşen saldırılar gibi belirleyici konular oluşturdu.

Şii dini lider Muhammed Bakır el-Hekim'in 21’inci ölüm yıl dönümü için Bağdat'ta bir anma töreni düzenlendi. Törene Başkan Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, bakanlar, çok sayıda siyasi parti başkanı ve tanınmış sima katıldı.

Törende bir konuşma yapan Neçirvan Barzani daha sonra Irak Başbakanı, Irak Yüksek Yargı Başkanı, Takaddum Partisi Başkanı, Esayib Ehli Hak Başkanı ve Yasa Devleti Genel Başkanı ile bir araya geldi. Görüşmelerde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki son gelişmeler değerlendirildi.

Başkan Neçirvan Barzani daha sonra ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ile görüştü.

Kürdistan Bölgesi memurları ve halkı kötü durumda

Başkan Neçirvan Barzani törende yaptığı konuşmada bütçe ve memur maaşları meselesinin yanı sıra Irak’ta yabancı güçlere yapılan saldırılara değindi.

Barzani, Kürdistan Bölgesi'ne uygulanan bütçe ve maaş kısıtlaması nedeniyle memurların ve halkın kötü durumda olduğunu belirterek, "Bu durum Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm sektörleri çok olumsuz etkiledi. Bu büyük sorunun bir an önce çözülmesi elzemdir. Bu hepimizin sorumluluğudur çünkü Kürdistan Bölgesi ve memurları Irak'ın bir parçasıdır" dedi.

"Bu vesileyle Irak parlamentosunun tüm siyasi liderlerini, gruplarını ve üyelerini Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi ve memur maaşları konusundaki sorunların çözüm için destek olmaya çağırıyorum" diyen Barzani, "Kardeşimiz Muhammed Şiya Sudani liderliğindeki Federal Irak Hükümeti’nin başarılı çalışması sonucunda Irak'ın konumunu güçlenmiştir. Bu tür bir çalışma yaklaşımı Irak'ın konumunu daha da güçlendirecektir" şeklinde konuştu.

Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının yetkisini ihlal ederek diplomatik misyonlara, koalisyon güçlerine ve Peşmergelere saldırmanın hükümetin çalışmalarını aksattığına vurgu yapan Barzani, "Bu saldırılar Irak'ta pek çok karmaşık sorunları da beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

“Irak’ın istikrarı muhafaza edilmeli”

Başkan Neçirvan Barzani, "Bu saldırılar Kürdistan Bölgesi halkının yaşamına ve güvenliğine büyük zarar vermiş, Irak piyasalarında tedirginliğin yayılmasına neden olmuştur. Aynı zamanda IŞİD teröristlerine saldırılarını artırma fırsatı tanımıştır. Irak, ulusal kurumları olan bir ülkedir, söz konusu kurumlar görevlerini yerine getirmelidir. Bunun aksi Irak halkını yeni sorunlar ve karmaşık durumlarla karşı karşıya bırakacaktır. Halbuki Irak şu anda her şeyden ziyade istikrarın muhafaza edilmesine ihtiyacı vardır" diye belirtti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'tan çıkarılması konusu bugünlerde Irak siyasetindeki gündemdeki yerini koruyor. Bazı Şii partiler bu güçlerin geri çekilmesi için Parlamentodan yasa çıkarılması için imza kampanyası başlattı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Irak Başbakanına Koalisyon Güçleri ile ortak bir plan üzerinde barışçıl bir şekilde müzakere etme fırsatı verilmesi çağrısında bulundu.

Barzani, "Koalisyon güçleri Irak'ın talebi üzerine IŞİD'le mücadele için geldi. Sudani başkanlığındaki federal hükümet, Koalisyon ile Irak arasındaki işbirliğinin geleceği konusunda barışçıl bir temelde ortak bir planın müzakere edilmesine fırsat vermeli” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Irak’ta istikrarın korunmasını yineleyerek şunu söyledi:

"Irak'ın ulusal kurumları üzerine düşeni yapmalı, aksi takdirde Irak halkı yeni sorunlar ve zorluklarla karşı karşıya kalacak. Irak'ın her şeyden çok istikrarını koruması gerekiyor.”

Tören ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Yüksek Yargı Başkanı Fayik Zedan , Takaddum Partisi Başkanı Muhammed Halbusi, Esayib Ehli Hak Başkanı Kays Gezali, Yasa Devleti Genel Başkanı Nuri Maliki ve en son ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski  ile bir araya geldi.

Görüşmelerde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler değerlendirildi.

Başkan Neçirvan Barzani Irak Başbakanı ile bir araya geldi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yapılan görüşmeye ilişkin Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Irak'taki siyasi ve güvenlik durumu ile bölgedeki son gelişmeler ve ayrıca Erbil-Bağdat ilişkileri ele alındı.

İki lider, ülkede barış, istikrar ve egemenliğin korunması, Irak'ın bölgesel sorunlardan ve çatışmalardan uzak tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetlerinin bütçe, maaşlar, petrol ihracatı ve diğer idari, mali ve ekonomik sorunların çözümüne yönelik attığı ortak adımlar ele alındı.

Başkan Neçirvan Barzani, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ile görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Başkan Neçirvan Barzani ve ABD Büyükelçisi Romanowaski, Irak'taki siyasi gelişmeler ve güvenlik durumu, Erbil-Bağdat ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti arasında sorunların çözümüne yönelik yapılan görüşmelerin yanı sıra  bölgedeki son gelişmeleri ve olası sonuçları ele alındı.

Görüşmede taraflar, bölgede barış ile istikrarın korunması  ve gerilimin tırmanmasının önlenmesinin önemi konusunda mutabık kaldı. Ayrıca ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri, karşılıklı çıkarları ilgilendiren konular değerlendirildi.


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.