APIKUR Sözcüsü: Şirketlerin hakları garanti altına alınmazsa petrol üretimini sürdürmeyiz

12-11-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler APIKUR Kürdistan petrolü Irak Irak Yüksek Yargı Konseyi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü,  Kürdistan Bölgesi ve Irak hükumetleri üye şirketlerin mali haklarını ödemeyi kabul etmediği sürece şirketlerin petrol üretimine devam etmeyeceklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran APIKUR, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasındaki müzakerelerde genel bütçe yasası ve gerekse petrol ile gaz yasasında haklarının garanti altına almasını talep ediyor.

Rûdaw’ın 13.00 bültenine bağlanan APIKUR Sözcüsü Myles Caggins, Irak Petrol Bakanının Erbil ziyaretini ve petrol sorunun çözümü için Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya gelmesini değerlendirdi.

APIKUR Sözcüsü Myles Caggins, Irak Petrol Bakanın iki günlük ziyaretinde Erbil’de gerçekleştireceği ziyaretleri yakından takip edeceklerini belirterek, “Irak petrol bakanı ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti yetkilileri arasında önemli görüşmeler göreceğiz. Bu olumlu bir işaret” ifadelerini kullandı.

Sözcü APIKUR’un Erbil’deki toplantıların bir parçası olmadığını belirterek, " Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümet yetkilileri APIKUR üyesi şirketler için özel bir bütçe üzerinde anlaşmaya varacaklarını umuyoruz. Gelecekte petrol şirketlerinin mali haklarının nasıl korunacağı konusunda tam bir anlayışa sahip olmalıyız. Kürdistan Bölgesi ve Irak anlaşmaya varmadıkça petrol üretimine devam edemeyiz" dedi.

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığında Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) temsilcilerinin de yer aldığı heyet bugün başkent Erbil’e geldi. Irak Petrol Bakanı ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüştü. Bir açıklama yapan Abdulgani "Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatı için uygun bir mekanizma bulma konusunda ciddidir" dedi.

Öte yandan 8 Kasım’da  APIKUR temsilcileri, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ihracatına ilişkin ilk kez Birleşik Arap Emirlikleri'nde Irak Petrol Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.

BAE’deki toplantıya ilişkin Myles Caggins “Bu tür toplantılar ilk kez yapılıyor. Bunun olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz ve herkes petrol ihracatına devam etmek istiyor.Önümüzdeki günlerde Irak hükümet yetkilileriyle bir kez daha görüşeceğiz" dedi.

  Caggins, Irak Petrol Bakanlığı ve Irak Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO) temsilcilerinin de geçen hafta Irak hükümeti heyetiyle yapılan toplantıya katıldığını sözlerine ekledi.

APIKUR, 2023 yılında Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası petrol ve gaz şirketleri tarafından, Bölgeyi uluslararası petrol ve gaz şirketleri, hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılar için cazip bir destinasyon olarak tanıtmak amacıyla kuruldu.

Kürdistan Bölgesel Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Norveçli petrol şirketleri DNO, Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, HKN Energy ve ShaMaran Petroleum'un kurduğu Kürdistan Bölgesi'nde petrol çalışanlarını da dahil olduğu bir forumdur.

APIKUR’a üye şirketler Kürdistan Bölgesi’ndeki petrolün yüzde 50’sini üretmekte.

Irak’ın Türkiye üzerinden Kürdistan petrolünün ‘yasa dışı’ olduğu iddiasıyla açtığı dava sonucu 25 Mart 2023'te  Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararıyla Kürdistan Bölgesi petrol ihracatı Ceyhan Limanından ihracı askıya alındı. 8 aya yakındır petrol ihracatının durdurulmuş olması  Kürdistan Bölgesi'ne ve Irak'a maliyetinin 7 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli