Şengal’de IŞİD’den kurtarılan çocuklara gönüllü Kürtçe eğitim

Şengal (Rûdaw) – Şengal’de bir grup gönüllü öğretmen, IŞİD’den kurtarılan çocuklara anadilde eğitim veriyor. Gönüllü öğretmenler yetkililerin bu çalışmaya destek vermesini beklediklerini söylüyor.

Şengal ilçesinde 15 öğretmenden oluşan gönüllü bir grup, IŞİD tarafından kaçırıldıkları için anadillerini unutan çocuklara günde iki saat Kürtçe ders veriyor.

Öğrenciler de bu durumdan oldukça memnun olduklarını söylüyor.

IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra Kürtçeyi unuttuğunu belirten minik öğrencilerden biri, “Kardeşimle birlikte buraya geliyoruz. Anadilimizi öğrenmek istiyoruz” dedi.   

Okulda Arapça ve İngilizce’nin yanı sıra Kürtçe de öğrendiğini dile getiren bir başka öğrenci ise, “Öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Onlar bize dilimizi öğretiyor” diye konuştu.

Gönüllü öğretmenler çocuklara anadilde okuma yazmanın yanı sıra bilgisayar dersleri de veriyor.

Öğretmenlerden biri de yetkililerden bu çalışmaya destek vermesini beklediklerini dile getirerek, “Bu çocuklar IŞİD tarafından kaçırıldıkları için dillerini unutan çocuklar. Dolayısıyla onların anadillerini öğrenmelerine özen gösterilmeli” dedi.

16 Ekim olaylarının ardından Irak ordusu ve Heşdi Şabi tarafından kontrol edilen Şengal’de yüzlerce Kürt öğretmen baskı ve güvenlik endişesi ile bölgeyi terketti.