Diyarbakır Cezaevi önünde gösteri

12-09-2015
Rûdaw
Etiketler 12 Eylül Diyarbakır Cezaevi
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Kürt parti ve oluşumlarıi Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi önünde 12 Eylül Darbesi’ni kınadı.

 

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Azadi Hareketi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistani Parti (PAKURD), Kürt Demokratlar Platformu (KDP-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) ve Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) üyeleri bugün Diyarbakır'da 5 No'lu Cezaevi önünde bir araya gelerek 12 Eylül askeri darbesini kınadı.

 

Gösteride Kürdistan bayrakları taşındı.

 

Kitle adına açıklama PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “12 Eylül askeri darbesini nefretle lanetliyoruz. Bu cezaevinde on binlerce kişi haps edildi. Onlarca Kürt yurtseveri katledildi. Necmettin Büyükkaya, Mazlum Doğan, Cemal Arat, Orhan Keskin, Yılmaz Demir, Bedri Tan, Ferhat Kurtay, Remzi Aytürk, Kemal Pir, Hayri Durmuş hayatını kaybedenlerden bazılarıdır” dedi.

 

Yaşanan acı tecrübeye rağmen 12 Eylül aklının bugün de devam etmekte olduğunu belirten Özçelik şöyle konuştu:

 

"Hepimizin gözleri önünde Cizre'de on binlerce kişi 8 gün boyunca kuşatma altında tutularak resmen ölüme terk edildi. Birtakım bahanelerle birçok Kürdistan şehri viraneye çevrildi. Türkiye illerinde Kürtler Kürt oldukları için cezalandırıldı. Kürtlerin mal ve mülkleri yağmalandı. Yolcu otobüsleri durdurularak yolcular linç edilmeye çalışıldı. HDP binaları yakılıp yıkıldı."

 

Yaşanan savaşın Kürdistan halkına büyük zararlar verdiğini söyleyen Özçelik, mücadelenin demokratik yol ve araçlarla kitlesel ve diplomatik yöntemlerle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

 

Özçelik, devlete ve PKK’yle çatışmaların durması için çağrı yaptı.

 

Cezaevi kapısına kırmızı karanfiller bırakan kitle, cezaevinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından dağıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli