Kerkük'te petrol yönetimi, eğitim ve askeri istihbarat Kürtlerde olacak

12-08-2024
Rûdaw
Etiketler Kerkük Kerkük Valisi Kürtler KYB Görev dağılımı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kerkük İl Meclisi'nin 9 üyesi, Bağdat’a toplanıp Vali ve İl Meclis Başkanı'nı seçtikten sonra yerel yönetimdeki görev dağılımının taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre gerçekleşmesi bekleniyor.

Yapılan anlaşmaya göre bir kaymakamlık, üç nahiye müdürlüğü ve iki genel müdürlüğün Kürtlere verilmesi öngörülüyor.

Rûdaw’ın Kerkük’teki KYB yetkililerinden elde ettiği bilgilere göre, yapılan anlaşma çerçevesinde halihazırda Kürtlerin elinde bulunan bazı görevler aynı şekilde kalırken, bazı görevlerde de değişikliğe gidilecek.

Bilgilere göre, Kürtlere verilen en yüksek idari görev ise Kerkük’ün dört kaymakamlığından biri olan Dubz kaymakamlığı olacak.

Aynı şekilde, çoğunluğu Kürtlerin oluşturduğu Kerkük'ün Sargaran, Kara Hancir ve Şuvan nahiye Müdürlüğü gibi görevleri de Kürtlerin üstlenmesi bekleniyor.

İl Eğitim Müdürlüğü ile Kerkük Belediyesi Genel Müdürlüğü, Irak genelinde çalışan kamuya ait Petrol Ürünleri Şirketi’nin Kerkük şubesi müdürlüğü de Kürtlerin elinde olacak.

Ayrıca Kerkük Polis Müdürlüğü görevi Araplar, Kerkük Polis Müdürlüğü Yardımcılığı ise Kürtler tarafından yürütülecek.

Kürtlerin eline geçecek bir diğer güvenlik görevi ise Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Kerkük'teki askeri istihbarat müdürlüğü olacak.

Ne olmuştu?

Rûdaw Bağdat muhabiri Ziyad İsmail’in aktardığı bilgilere göre, Kerkük İl Meclisi'nin beşi KYB üyesi, biri Hristiyan, üçü Arap üyeden oluşan dokuz üyesi, önceki akşam Bağdat'taki Reşid Otel’de gerçekleştirilen toplantıda Rebwar Taha’yı Kerkük’ün yeni valisi olarak seçmişti. Ayrıca, Kerkük İl Meclisi Başkanlığı’na da Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız seçildi.

Toplantıya Kerkük İl Meclisi’ndeki Irak Türkmen Cephesi, Kürdistan Demokrat Partisi  (KDP) ve bazı Arap fraksiyonlarından üyeler katılmamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli