Diyarbakır (Rûdaw) - Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın CHP’nin Çanakkale’de düzenleyeceği ‘Adalet Kurultayı’na HDP’nin de katılması çağrısı Kürt siyasetinde yeni bir tartışmaya yol açtı.
Demirtaş’ın önerileri arasında ‘demokrasi cephesi’nin kurulması ve HDP’nin de bu cephede yer alması var. Bu yaklaşım, kamuoyunda CHP - HDP yakınlaşması olarak yorumlanıyor. HDP’liler, “yeni cephe ve ittifaklar kurulmaması halinde iktidara karşı alternatif olamayacakları” görüşünde.
Rûdaw’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, şunları belirtti:
“Demirtaş bu iktidardan olumsuz yönden etkilenen tüm demokrasi güçlerinin ittifak kurmasını ve yeni bir cephe oluşturmasını istiyor. Eğer CHP, kendini bu şekilde tanımlıyorsa onlara da bu yönde çağrımız var. Çünkü CHP milletvekilleri ve siyasetçileri de şimdi cezaevinde.’’
Ancak Kürdistan Demokrat Partisi - Bakur (PDK-Bakur) yetkililerine göre, Kürt siyaseti yeni cepheler kuracağına, Güney Kürdistan’daki referanduma ağırlık vermeli. Eğer Kürtler, Güney’de bir kazanım elde ederse, bu Kuzey’deki Kürtlerin de elini güçlendireceği görüşündeler.
PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, konu hakkındaki görüşlerini şöyle ifade ediyor:
“Eğer Kürtler, ortak bir çalışma yürütür, kitlesel olarak destek sunarlarsa Kürdistan Bölgesi’ndeki referandumda büyük bir başarı elde ederler. Bu da tüm Kürtler için büyük bir sinerji ortaya çıkaracaktır. O vakit Kürtler olarak, kendi içerisinde demokrasi cephesini oluşturur sonra da Türk demokrasi güçleriyle ortak bir cephede buluşabiliriz.’’
Kendini sol çizgide tanımlayan Özgürlük ve Haklar Partisi’ne (HAK-PAR) göre ise, Kürtler kendi içerisinde birlik olmadığı sürece Türk solu ile yapılacak hiçbir ittifak Kürt sorununu çözmeyecek.
HAK-PAR yöneticilerinden Paşa Akdogan görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
“CHP meselesi, ne kadar solcu varsa orda. Solculuk bir ideoloji. Ama Kürtlerin özgürlüğü ve kurtarılması söz konusu ise, Kürdistan için birşeyler yapmak istiyorlarsa o vakit Kürdistan partileriyla toplanmalılar. O zaman kardeşçe birlikte yürüyebiliriz.’’
HDP başta CHP olmak üzere, liberel, demokrat sol ve iktidardan rahatsızlık duyan tüm kesimlerle ortak bir cephe kurmaya çalışıyor. Zira HDP içerisinde farklı kesimlerin bir araya gelmesiyle oluşan bileşenler koalisyonu tarzı bir sistem bulunuyor. Ancak yine de gözler bu konuda CHP’nin alacağı son karara çevrilmiş durumda.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın