Neçirvan Barzani’den Berlusconi için taziye mesajı

12-06-2023
Etiketler Silvio Berlusconi Neçirvan Barzani İtalya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İtalya eski Başbakanı Berlusconi'nin vefat haberinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Neçirvan Barzani, ailesine ve İtalya halkına başsağlığı diledi.

İtalya eski Başbakanı ve Forza Italia partisinin lideri Silvio Berlusconi, Milano'da tedavi gördüğü hastanede akciğer enfeksiyonu nedeniyle 86 yaşında hayatını kaybetti.

Twitter hesabından bir mesaj yayılmayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de, Berlusconi ailesine  ve İtalya halkına başsağlığı diledi.

Barzani paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Ailesine, dostlarına ve İtalya halkına en derin taziyelerimi sunuyorum; bu zor dönemde düşüncelerim ve dualarım onlarla.”

Berlusconi kimdir?

Silvio Berlusconi, 29 Eylül 1936 yılında Milano'da doğdu. 1961 yılında Milano Üniversitesinden mezun oldu.

1963'te "Edilnord" şirketini kurarak inşaat işine girişti. İnşaat sektöründeki başarılarından ötürü 1977 yılında dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Giovanni Leone tarafından "Şövalye" nişanı ile onurlandırıldı.

Daha sonra medya dünyasına giren Berlusconi, 1980'de genelde İtalyan devlet televizyonu RAI'de yayınlanan bir futbol turnuvası olan "Mundialito"nun yayın haklarını satın aldı ve buna reklamlar kattı.

1975'te temellerini attığı Fininvest şirketi üzerinden, Fransa'da "La Cinq", Almanya'da "Tele 5" ve İspanya'da Telecinco gibi kanalları bünyesine kattı ve medya patronuna dönüştü.

Berlusconi, 20 Şubat 1986'da İtalya’nın büyük takımlarından Milan’ı satın alarak futbol dünyasına girdi.

1994'te "Forza Italia" partisiyle siyasete giren Berlusconi, 1994-1995'te 1’inci Berlusconi Hükümetini kurdu, bu hükümetin ömrü 8 ay sürdü.

2001 yılında 2’inci Berlusconi Hükümetini kurdu, 3 yıl 10 ay kadar görevde kalarak, 1946 yılından bu yana cumhuriyetle yönetilen İtalya’nın en uzun süreli hükümetine başkanlık etti.

2005-2006 döneminde 3. kez hükümeti kuran Berlusconi, 2006'daki erken seçimlerde merkez sola kaybettiği iktidarı 2008'deki erken seçimlerle geri aldı ve 4. Berlusconi Hükümetini kurdu.

Berlusconi’nin bu hükümeti ise Mayıs 2008'den Kasım 2011'e kadar görevde kaldı.

Bu süre zarfında Berlusconi’nin adı bazı vergi usulsüzlüklerine, yolsuzluk dosyalarıba ve "Bunga Bunga" adıyla bilinen fuhuş partilerine karıştı.

Söz konusu iddiaların yıprattığı 4. Berlusconi Hükümeti, Kasım 2011'de parlamentoda bir oylamada çoğunluğunu kaybederek istifa etmek zorunda kaldı.

"İtalya'da son 30 yıllık dönemde en uzun süre başbakanlık yapan isim" olan Berlusconi, 2013'te azledildiği senatörlüğe 2022'de yeniden seçildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli