Sezgin Tanrıkulu: Halkın bölgede CHP’ye teveccühü var

Diyarbakır (Rûdaw) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP, “Ekonomi Masası” heyeti bugün Diyarbakır’da temaslarda bulundu.

Heyette yer alan İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın sorularını cevapladı.

Tanrıkulu, bölgede CHP’ye bir teveccüh olduğunu belirterek, “Yurttaşlarımızın ana muhalefet partisi olan CHP’ye karşı ilgisi var. Bu ilgiyi hem sokakta görüyoruz hem de meslek örgütlerinde, emek örgütlerinde görüyoruz. Ama mesele seçim-oy meselesinden daha çok bir dayanışma ve demokrasi zemininde bir arada durduğumuza göstermek… Çünkü gerçekten yurttaşlarımız bölgede büyük eziyet gördüler ve görmeye devam ediyorlar. CHP anketlerde bir yükseliş de gösteriyor. Evet kamuoyu yoklamalarında CHP’ye ciddi bir yönelim var ama mesele bizim açımızdan bundan daha ötede. Yani yurttaşlarımıza burada yalnız olmadıklarını göstermek istiyoruz” diye konuştu.

Sezgin Tanrıkulu “HDP'nin kapatılma istemini neye bağlıyorsunuz, siyasi mi yoksa hukuki bir dava olarak mı bakıyorsunuz” sorusuna da şu cevabı verdi: “İddianame hukuki kaygılardan uzak bir biçimde tamamen siyasi iradenin tatmin edilmesi amacıyla düzenlenen bir iddianame. Ben iddianamenin tamamını okudum. Sonra düzeltildi, işte geçtiğimiz hafta itibariyle Anayasa Mahkemesine gönderildi o süreç devam ediyor. Ama iddianame hukuki dayanaktan yoksun bir iddianame. Zaten daha önce de Anayasa Mahkemesi bu nedenle iade etmişti. Yani tamamen siyasi… Zaten Kürt siyasetinin önemli aktörleri ya cezaevinde ya da yurt dışında çıkmak zorunda kaldılar. İkinci olarak da yerel yönetimler tamamen ele geçirildiği hükümet tarafından, kayyum yoluyla…  Dolayısıyla yani siyaseti neredeyse imkansız hale getirecek bir bir yönü var. En son itibariyle de bunu partiyi kapatmak yoluyla yapmak istiyorlar. Bunun Türkiye'de bir çözüm olmadığı geçtiğimiz 10 yılda, 20 yılda, 30 yılda gördük örnekleriyle. Bedellerini de gördük. Umarım Anayasa Mahkemesi bu ortam içerisinde böylesi bir siyasi karara imza atmaz”

“Çok ağır bir ihlal kararı çıkabilirdi”

CHP’li Tanrıkulu, “Roboski davası biliyorsunuz gereken evraklar zamanında teslim edilmediği için düştü. En son Cizre -Bodrum davaları da düştü. Bu konuda neler düşünüyorsunuz” sorusu üzerine de, “Tabii Roboski davasının bütün süreçlerini biliyorum orada Anayasa Mahkemesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de esas itibariyle bu davalara bakma imkanı varken çok önemsiz usuli eksiklikleri nedeniyle bakmama yolunu tercih etti. Çünkü çok ağır bir ihlal kararı çıkabilirdi. Yani savaş suçuna kadar gidebilecek bir ihlal ortaya çıkabilirdi. Dolayısıyla bir usulü eksikliğin arkasına sığınarak böyle bir karar verdiler ama Cizre'deki olayla ilgili olarak henüz Anayasa Mahkemesi süreçleri devam ediyor. Yani yurttaşlarımız bir sürecin bittiği noktasında düşünmesinler” değerlendirmesini yaptı.

“Muharrem İnce bir daha sorulursa doğru olmadığını ifade edecektir”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin “Kürtçe eğitim pedagojik olarak uygun değildir” ifadelerine karşı da Sezgin Tanrıkulu, “Bilimsel hiçbir kaynağı yok, siyasi kaygılarla söylenen bir bir cümle. Yani herhalde Muharrem İnce bir daha sorulursa o görüşünün doğru olmadığını kendisi de ifade edecektir” dedi.