Neçirvan Barzani: Leyla Kasım ve arkadaşları bir halkın direnişinin örneğidir

12-05-2024
Etiketler Leyla Kasım Neçirvan Barzani Irak Baas Rejimi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İdam edilişlerinin 50’nci yılında Leyla Kasım ve arkadaşlarını anan Başkan Neçirvan Barzani, “Onlar, özgürlük ve zafer için her zaman her bedel ödemeye hazır olan ama asla teslim olmayan bir halkın fedakarlığı ve direnişinin örnekleridir” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Twitter (X) hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, Baas rejimi tarafından 12 Mayıs 1974’te idam edilen Leyla Kasım ve arkadaşlarını andı.

Barzani, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Şehadetlerinin 50’nci yıl dönümünde Şehit Leyla Kasım ve arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Onlar, özgürlük ve zafer için her zaman her bedel ödemeye hazır olan ama asla teslim olmayan bir halkın fedakarlığı ve direnişinin örnekleridir. Leyla Kasım sonsuza kadar hatırlanacak onurlu bir Kürt kızı örneğidir.”

Leyla Kasım kimdir?

1952 yılında Xaneqin’e bağlı Bamili köyünde dünyaya gelen Leyla Kasım, 1970 yılında Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP)  katıldı.

1971 yılında Bağdat Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğrenim görmeye başladı. 1972 yılında Kürdistan Öğrenci Birliği'nin kuruluşunda yer aldı.

1974 yılında, Kürt devrimi liderliği ile Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin bozulması ile birlikte Leyla Kasım ve arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı.

Leyla Kasım, idam edilmeden önce annesinden geleneksel Kürt kıyafeti ve bir makas ister. İdam edildikten sonra yüzüğünü ablasına ulaştırması üzere bir arkadaşına verir ve ayrıca saçlarından bir tutam keserek annesine gönderir.

Annesine gönderdiği mesajda, “Birkaç gün sonra bu Kürdi kıyafetler içerisinde idam edileceğim ve Kürdistan’a gelin olacağım” der.

Şehit Leyla ve diğer 4 arkadaşı, 12 Mayıs 1974’te sabah saat 07:00’da Baas rejimi tarafından idam edildi.

Leyla Kasım, Irak’ta idam edilen ilk kadın oldu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli