Sağlık Bakanı uyardı: Kürdistan’da dördüncü dalga başladı

Erbil (Rûdaw) – Sağlık Bakanı Dr Saman Berzenci, omicron varyantının görülmesi ile birlikte Kürdistan Bölgesi’nde dördüncü dalganın başladığını ve virüsün hızla yayıldığını söyledi. Berzenci bir kez daha tedbirler konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Küridstan Bölgesi Sağlık Bakanı Dr Saman Berzenci, son günlerde artan vakalar hakkında görsel bir mesaj yayınladı.

Kürdistan Bölgesi’nde dördüncü dalganın başladığını belirten Berzenci, vatandaşlardan tedbirlere uymalarını, belirtilerle karşılaştıklarında hemen ilgili Covid-19 merkezlerine başvurmalarını istedi.  

Kürdistan’da da görülen omicron varyantının hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Berzenci, maske ve mesafe konusuna özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Omicron varyantı görülmüştü

Dünya genelinde hızla yayılan omicron varyantına 6 Ocak günü Duhok’ta da rastlanmıştı.

Kısa süre önce yurt dışından gelen aynı aileden 5 kişinin omicron varyantı taşıdığı açıklanmış, ardından Başbakan Mesrur Barzani, Sağlık Bakanı’nıun tedbir alınması konusunda görevlendirmişti.

Vaka sayıları artıyor

Öte yandan Kürdistan Bölgesi’nde koronavirüs vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşandı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte 5 bin 306 test yapıldı, 751 kişinin testi poızitif çıktı ve 5 kişi de virüs nedeniyle vefat etti.

Bu şekilde salgının başından beri vaka sayısı 384 bin 182, vefat sayısı ise 7 bin 151’e yükseldi.

Omicron varyantı

2019 yılının son aylarında Çin’in Wuhan şehrinde çok sayıda kişinin pnömoni (zatürre) sebebiyle hayatını kaybetmesiyle başlayan pandemi, 2. yılını geride bırakırken hala dünya genelinde milyonların hayatını etkilemeye devam ediyor.

Pandeminin nedeni olan yeni tip koronavirüs ise çeşitli değişikliklere uğrayarak toplum içerisinde varlığını sürdürüyor.

Toplumda bilinen Alfa, Delta, Omicron gibi varyantlar; virüsün bulaşıcılık, öldürücülük gibi özellikelrinde değişim meydana getirdiği için önem taşıyor.

Omicron (B.1.1.529) varyantı ilk olarak 11 Kasım 2021’de Güney Afrika’da bir ülke olan Botsvana’da toplanan örneklerde tespit edilmiştir. Güney Afrika’daki uzmanlar yeni varyantı, 24 Kasım 2021’de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmişlerdir.

Omicron varyantı ilk ortaya çıktığı Güney Afrika’dan dünya geneline yayılarak milyonlarca kişiyi etkisi altına almıştır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, 12 Aralık 2021 tarihinde Omicron varyantı ile enfekte vakaların tespit edildiğini açıklamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın 25 Aralık 2021’de yaptığı açıklama göre ise kalabalık illerdeki vakaların %10’undan fazlasını Omicron varyantı oluşturmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Omicron varyantının, Delta da dahil olmak üzere diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olduğu düşünülse de konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.