Talabani: İktidara ulaşana dek herkes demokrasi ve adem-i merkeziyeti savunuyorlar

11-10-2023
Etiketler Kubad Talabani Irak Kürdistan Bölges MERİ Foruma MERI
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – MERI Forumu’nda konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, “Herkes iktidara ulaşana dek demokrasi ve adem-i merkeziyet sistemini savunuyor, iktidara ulaştıkları zaman da 'Bu mevki güzel neden paylaşalım ki?' diyorlar” dedi.

Başkent Erbil’de Rûdaw Medya Grubu’nun sponsoru olduğu Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen MERI Forumu ikinci gününde devam ediyor.

Forumun “Merkeziyet mi, adem-i merkeziyet mi; işte bütün mesele bu?” başlıklı oturumuna konuk olan Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani moderatör ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Irak’ta Basra ve Enbar illerinin de federal sistemi savunduklarını ve talep ettiklerini belirten Talabani, ancak Irak'ta federal bir modelin gerçekçi olmadığını savundu. Biz Kürdistan Bölgesi'nde  6 milyon civarında bir nüfusa sahibiz ama karmaşık bir idari sistemimiz var. Valinin yetkisinin nerede başlayıp nerede biteceğine kimin karar vereceği belli değil” dedi.

“Anyasaya göre Irak federal sisteme sahip bir ülke ancak Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın da söylediği gibi olduğu gibi uygulanmıyor” diyen Başbakan Yardımcısı Talabani, "Herkes federalizmin ne olduğunu biliyor ama bilmesi onu uygulamak istediği anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Talabani Irak’ta, “Herkes iktidara ulaşana dek demokrasi ve adem-i merkeziyet sistemini savunuyor, iktidara ulaştıkları zaman da bu mevki güzel neden paylaşalım ki? diyorlar” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.