Diyarbakır'da pamuk hasadı

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı. Kentte, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan çiftçiler, geç saatlere kadar hasat yapıyor.

 

Diyarbakır'da, ekonomik getirisi nedeniyle “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk hasadı başladı.

 

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan işçiler, geç saatlere kadar çalışıyor.

 

Rûdaw’a konuşan pamuk işçisi Mizgin Eker, “Çaresizlikten pamuk toplamak zorunda kalıyoruz. Ben de okula gitmek isterdim. Ailemin maddi durumu iyi değil. Onlara yardımcı oluyorum ve günlük 300 kilo pamuk topluyorum” dedi.

 

Pamuğun zorlu bir iş olduğunu belirten çiftçiler, gelirlerinin düşük olmasından yakınıyor. Ayrıca hasat döneminde havaların soğuması da çiftçilerin işini zorlaştırıyor.

 

Çiftçi Delil Sürmeli, “Sabahtan akşama kadar zor şartlarda çalışıyoruz. Ama çok şükür ki bu işi yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Çiftçi Doğan Eker, ekmek parasına çalıştıklarını söyledi.



 

Çiftçi Muzaffer Süer, “7-8 aydır pamuğun ekme, sulama ve çapalama işi ile uğraşıyorum. Şimdi de topluyoruz” diye konuştu.

 

Hasattan sonra işlenmek üzere çırçır fabrikalarına gönderilen pamuğun çekirdeği yağ, saf pamuk ise tekstilde kullanılmak üzere ip haline getiriliyor.

 

İş İnsanı Ömer Pervane, “Bu yıl tarım hastalıklarından dolayı pamuğun verimi çok düşmüş. Yüksek bir fiyatın belirlenmesini bekliyorduk. Ancak kilo başı fiyat 3.5 TL olarak açıklandı. Gübre, ilaç ve mazot fiyatları arttığı için çiftçi ve tüccarların karı yüzde yüz düştü” dedi.

 

Pervane, geçen yıl dönümden 600 kilo hasat elde edildiğini ancak buyıl verimin 300 kiloya kadar düştüğünü ifade etti.

 

Diyarbakır’da 30’u Bismil’de olmak üzere toplam da 50 pamuk işleme fabrikası bulunuyor. Diyarbakır pamuk üretiminde Türkiye ve Kürt illerinde 10’uncu sırada.