Maçoğlu: Anagold ve Çalık’ı altın madeni için Dersim’e sokmayacağız

11-08-2022
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Fatih Mehmet Maçoglu Anagold Çalık Ovacık
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) temsilcileri ile birlikte altın madeninin çıkarılacağı Ovacık (Pulur) ilçesine bağlı Cevizlidere bölgesini  ziyaret etti.

Dersim’de hayata geçirilen ve kentte büyük tahribata yol açan baraj projeleri, kum ve taş ocaklarının ardından, bölgede bulunan altın ve krom ocaklarının hayata geçirilmesi nedeniyle Dersimliler tedirginlik yaşıyor.

1993-94 yılında köylerin boşaltılmasının ardından en fazla zarar gören Ovacık ilçesine bağlı Cevizlidere (Dere Goze) köylüleri, altın ocağının hayata geçirilmesi halinde bölgenin biteceğini belirtiyor.

Kentte 145 maden projesi var

Yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan kentte her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor. 145 maden projesinin bulunduğu Dersim'de, 6 saha daha maden sahası ilan edilmiş durumda.

2000 yılında altın şirketleri tarafından başlatılan sondaj ve arama çalışmaları bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin ediyor.

Cevizlidere bölgesine giderek incelemelerde bulunan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, altın madeni çıkarak şirketlerin doğayı tahrip etmelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Yurttaşlarla bir araya gelen ve maden ve altın arama faaliyetlerinin birkaç yıldan bu tartışıldığını söyleyen Maçoğlu, “Toplum böyle bir şeyi söylüyorsa, konuşuyorsa emin olun doğdurur. Çünkü hiç kimse bir şey duymadan, bilmeden, görmeden kendiliğinden bu tür şeyleri söylemez” dedi.

“Coğrafyanın tamamında kültür ve inanç var”

Maden arama faaliyetlerinin planlandığı alanda kutsal mekanlar bulunduğunu belirten Maçoğlu, “Şu gördüğünüz karakolun hemen arkasında Yeşil Evliya diye bir ziyaret var. Toplumun çok değer verdiği bir ziyaret. İnsanlar özellikle Perşembe günleri buraya gelir. Burada başkaca da ziyaretler var. Bu coğrafyanın tamamında insanların inancı, kültürü, yaşayışına dair şeyler var. İnsanların mezarları var” diye konuştu.

“Ne Anagold’u ne de Çalık’ı buraya sokacağız”

Bölgenin Yılan Dağı’ndan Kemaliye ve İliç’e kadar uzandığına vurgu yapan Başkan Maçoğlu, şöyle devam etti:

“Sondaj ve maden projeleriyle bu toprakların tamamı düzleştirilmek isteniyor. Burada hayati su kaynakları var. Bu yeraltı suları maden projeleriyle kirletilecek. Burası aynı zamanda Ovacık ve Dersim’in başlangıç noktası.

Bu bölge aynı zamanda tarımsal alanları barındırıyor. Burayı kirlettiğiniz zaman sadece buraya değil tüm yaşama zarar veriyorsunuz. Bu toprakları yok etmek isteyen anlayışa karşı biz buradaki halk olarak rahatsızız. Doğal hayat, yaban hayatı rahatsız.

“Topraklarımıza girmelerine izin vermeyeceğiz”

O nedenle biz burada olup, onları bekleyeceğiz. Topraklarımıza girmelerine izin vermeyeceğiz. Onlar, insanlar arasında bir kaygı, algı yaratmak istiyorlar. Ancak bu toprağın insanları nasıl davranacaklarını biliyor. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, onların oyunlarını boşa çıkaracağız. Herkes birbirine sahip çıkacak, omuz omuza verip ne Anagold’u ne de Çalık’ı buraya sokacağız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli