KÜRDİSTAN – Kurban Bayramı kutlanıyor

11-08-2019
Rûdaw
Etiketler Kurban Bayramı Kürdistan bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Tüm İslam aleminde olduğu gibi bugün Kürdistan Bölgesi’nde de Kurban Bayramı kutlanıyor. Bayram vesilesiyle halk sabahın ilk saatlerinde camilere giderek baram namazı kıldı ve ilk bayramlaşma burada gerçekleşti.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki Müslümanlar Kurban Bayramı’nın ilk gününde bayram namazı için camilere akın etti. Namaz sonrası yapılan duanın ardından vatandaşlar birbirleri ile bayramlaştı.

 

Başkent Erbil’in en büyük camisi olan Celil Hayat Camisi de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi doldu. Bayram namazının ardından vatandaşlar birbirlerinin bayramını kutladı.



Erbil-Celil Hayat Camii

 

Rûdaw Erbil muhabiri Peyam Serbes, başkentin en eski sokaklarından biri olan Bahari Kon’da halkın bayram kahvaltısından sonra sokağa çıkarak bayramlaştıklarını söyledi.

 

Muhabirimiz, bayram geleneğinin korunduğu bu sokakta çocukların da yeni kıyafetleri ile komşuların evlerini gezerek bayram şekeri topladığını akytardı.  



Erbil Celil Hayat Camii

 

Bayram namazını Celil Hayat Camisi’nde kılan Irak Parlamento Başkan Yadımcısı Beşir Hadad, Kurban Bayramı’nın Irak ve özellikle de Kürdistan Bölgesi’inde barış ve kardeşliğe vesile olmasını dilediğini söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Hadad, “Kurban Bayramı vesilesiyle Kürdistan ve Irak hükümetlerine de mesaj vermek istiyorum. Bu bayramın anlamına uygun bir şekilde halka hizmet etmelerini ve kendi aralarındaki sorunları bir an önce çözmelerini diliyorum” dedi.

 

Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Beşir Hadad


Erbil Valisi Newzad Hadi ise başkentin bu bayramda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladığını dile getirerek, bayramda güvenliği sağlamak için güvenlik görevlilerinin görev başında olduğunu söyledi.

 

Süleymaniye’de çocuklar oyun parklarını tercih etti

 

Rûdaw muhabiri Helo Muhammed, Süleymaniye’nin Kelar ilçesinde halkın ve özellikle de çocukların bu bayramı çoşku ile karşıladıklarını dile getirdi.

 

Muhabirimiz, bayramlaşma ziyaretlerinin gerçekleştiği ilçede çocukların da oyun parklarına akın ettiklerini söyledi.



Kelar


Duhok’ta bayram coşkusu

 

Duhok kent merkezinde de bayram namazının ardından gelenekselleşen bayram kahvaltısında halk bir araya geldi.

 

Bayram günleri bir araye gelen aileler konuklarına “Çoban Kavurması” ikram etti.

 

Duhok’un Zaho ilçesinde ise bayram namazından sonra çok sayıda kişi mezarlık ziyaretinde bulunarak dua okudu.  

 

Rojava’da bayram sevinci

 

Kürdistan Bölgesi’nde olduğu gibi Rojava’da da vatandaşlar Kurban Bayramı’nın ilk gününde sabah saatlerinde camilere giderek bayram namazı kıldı.

 

Rûdaw muhabiri Viviyan Fetah, Kamışlo’da sabah namazından sonra halkın mezarlıkları ziyaret ederek dua ettiğini ve bayramlaşma ziyaretlerine başladığını söyledi.

 

Kamışlo’nun Hileliye Mahallesi’nde özellikle çocukların coşkulu olduğunu belirten muhabirimiz, “Çocuklar diğer bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek kapı kapı dolaşarak bayram şekeri topladıklarını aktardı.

 

Kamışlo


Rojhılat’ta Sünni Müslümanlar bayram kutluyor

 

Rojhılat’ta ise Kurban Bayramı ise mezhep farkı nedeniyle farklı kutlanıyor. İran ve Rojhılat’taki Sünni Müslümanlar tüm diğer Müslüman ülkelerinde olduğu gibi Kurban Bayramı’nın birinci gününü bugün kutluyor. Şiiler için ise bayramın ilk günü yarın başlıyor.

 

Rojhılat’ın Kirmaşan, Sine , Urmiye, Meriwan, Sakız, Şino, Mahabad ve Piranşar kentlerinde Sünni müslümanlar bugün bayram namazından sonra mezarlıkları ziyaret ederek dua etti ardından bayramlaşmalar başladı.


Berovajiyê Îranê îro Rojhilatê Kurdistanê cejn e

Rojhılat


Kürt kentlerinde bayram kutlamaları başladı

 

Türkiye ve Kürt kentlerinde bu sabah itibariyle halk camilere akın ederek bayram namazını kıldı.

 

Rûdaw Diyarbakır muhabiri Mehdi Mutlu, Ulu Cami’de kılınan namazın ardından halkın mezarlıklara giderek dua ettiğini söyledi. Muhabirimiz, Diyarbakırlıların bu bayramda da barış ve huzur dileğinde bulunduklarını aktardı.



Diyarbakır

 

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri, yöneticileri ve belediye eşbaşkanları da 5 Temmuz 1991'de katledilen Kürt siyasetçi Vedat Aydın'ın Mardinkapı Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret etti.


Kurban Bayramı dolayısıyla Urfa ve ilçelerinde vatandaşlar, bayram namazı için camileri doldurdu.

 

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde Dergah Camisi'ne gelen vatandaşlar, bayram namazlarını kıldı. Namaz sonrası vatandaşlar bayramlaştı.

 


Urfa


Malatya kent merkezinde bulunan Hacı Yusuf Taş Camisi'ne gelen vatandaşlar, namazlarını kıldı.

 

Camiye gelenlerin bir kısmı, içerinin dolu olması nedeniyle namazı avluda eda etti. Namazın ardından vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

 

Maraş ve Antep’te de camileri dolduran her yaştan kişi, bayram namazı için birlikte saf tuttu.

 

 

 

 



 



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli