ROJHILAT - Mezuniyet kutlamasına katılan 7 Kürt akademisyen görevden alındı

11-07-2022
Rûdaw
Etiketler Kirmanşan Akedemisyen Kürt Halay Mezuniyet
A+ A-

Haber Merkezi – Rojhılat’ın  Kirmanşan Eyaleti’nde mezuniyet töreninde halay çeken 7 üniversite öğretim üyesi görevden uzaklaştırıldı.

Edinilen bilgilere göre, 1 Haziran’da Kirmanşan Tıp Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Anabilim Dalı öğrencilerinin mezuniyet töreni düzenlendi.

Törende Kürtçe şarkılar söylendi ve katılımcılar kadınlı erkeklei halay çekti, dans etti.

Videonun sosyal medyada yayınlanması ardından mezuniyet törenine katılan 7 Kürt öğretim üyesi görevden uzaklaştırıldı.

Mezuniyet töreni düzenleyen eczacılık fakültesi öğrencileri öğretim görevlilerinin görevden uzaklaştırılmasını “siyasi bir oyun ve iktidar savaşı” olduğuna inanıyor.

2016-2022 eğitim dönemi Kirmanşan Tıp Bilimleri Üniversitesi eczacılık bölümü öğrencileri yaptığı açıklamada, mezuniyet törenini üniversite yönetimince izin verildiğini ve kadınlı erkekli el ele halay çekenlerin evli çiftler olduğunu söyledi. 

Kermanşah Tıp Bilimleri Üniversitesi, törenin videosunun yayınlanmasının ardından törenin "izinli olmadığını" ve bu nedenle kınadığını belirterek, bunun "kırmızı çizgilerin aşılması" olarak yorumlamıştı.

Eczacılık bölümü öğrencileri, öğretmenlerin tören sonuna kadar kalmadıklarını, törenin resmi bölümüne kadar orada olduklarını söyleyerek öğretmenlerin halay çekilen ve dans edilen kısmına  katıldığını ise  yalanladı. Açıklamada, kutlamalardan sonra hocaların ayrılmasının ardından, öğrencilerin aileleriyle birlikte kısa süreliğine Kürt halayı çektiği belirtildi.

Olaydan sonra Kirmanşan Tıp Bilimleri Üniversitesi Dekanı, Eczacılık Fakültesi rektörü, üniversitenin eğitim işleri başkanı, üniversitenin bilimsel bölümleri müdürü, sağlık teknolojileri araştırma başkanı, gıda ve ilaç kontrol laboratuvarı başkanı görevden alındı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli