Batman’da Türkçe bilmeyen kadın cezalandırıldı

11-07-2019
Rûdaw
Etiketler Tenzile Çetin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Batman’da yaşayan 50 yaşındaki Tenzire Çetin’e TÜİK’in anketörlerine Türkçe cevap vermediği için bin 55 liralık idari para cezası makbuzu gönderildi. Çetin, Türkçe bilmediği için soruları yanıtlayamadığını ve bu yüzden ceza aldığını söyledi.

 

Batman’ın yerel haber sitelerinden “Son Söz Gazetesi”nde yer alan habere göre, anketörler aracılığı ile sahada çalışma yürüten Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Siirt Bölge Müdürlüğü’nün 2015 yılında Batman’lı Tenzire Çetin’e (50) Türkçe soru sordu.

 

Habere göre, Türkçe bilmeyen, okuma ve yazması olmayan Çetin, sorulara yanıt vermek istemediğini söyledi.

 

Bunun üzerine  geçtiğimiz hafta 6 çocuk annesi Tenzire Çetin’in evine Vergi Dairesinden ceza makbuzu geldi. Siirt TÜİK Bölge Müdürlüğü Ekiplerince bütçe anketine katılmadığından ötürü kabahatler kanunu kapsamında bin 55 TL idari para cezasına çarptırıldığını öğrenen Çetin, şaşkına döndü.

 

 

“Görevliler ankete katılmak zorunlu dedi”


TÜİK Siirt Bölge Müdürlü Yetkilileri, “TÜİK anketörlerimiz, saha araştırmalarında evlere giderler. Ölüm, hastalık, evde olunmaması durumu hariç, ankete katılım zorunludur. Ankete katılmaması durumunda vatandaşın evine mahkemeden tebligat gider. 7 iş günü içinde o tebligata yanıt vermesi gerekiyor. Tebligata da yanıt vermemiş ise mahkemece Anket Kanunu kapsamında cezaya çarptırılır” dedi.

 

TÜIK yasasındaki ceza maddesi

 

TÜİK Yasasının 54’üncü Maddesi’nde, “Sayımlarda geçerli mazereti olmadan verilen görevleri yapmaktan kaçınanlara beşyüz Yeni Türk Lirası idarî para cezası uygulanır. Görevlendirilenleri geçerli mazereti olmaksızın eğitim ve toplantılara göndermeyen veya görev yapmasına izin vermeyen kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve sorumlularına, izin vermedikleri her kişi için beşyüz Yeni Türk Lirası idarî para cezası uygulanır ve bu durum ilgililerin kurumlarına bildirilir. Ayrıca, görevlendirilmek üzere yetiştirme kurslarına katılan kimselerden, görevlerini geçerli mazereti olmaksızın yapmaktan kaçındıkları takdirde, yetiştirilmeleri için yapılan giderler genel hükümler çerçevesinde tahsil edilir. İdarî para cezası ve diğer cezaların uygulanması, istatistiki birimin bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz” ibaresi bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli