VAN TSO Başkanı: Erdoğan’ın Van’da siyasi çağrı yapmasını umuyoruz

Van (Rûdaw) – Erdoğan’ın kente ziyaretini Rûdaw’a değerlendiren VAN TSO Başkanı Necdet Takva, “Bugün Cumhurbaşkanı’nın halkımıza ve kentimize siyaseten de mesaj vereceği bir konuşma olmasını umuyoruz. Siyasi olarak bir çağrıda bulunacağı kanaatindeyiz. 2015’te Cumhurbaşkanı önemli bir yol açmıştı. Bugün de burada böyle bir çağrı duyacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün çeşitli açılış ve programlara katılmak üzere Van’da bulunuyor.

En son Ekim 2021’de kentte ziyarette bulunan Erdoğan’ın Van’a yapacağı ziyaret öncesi, kentte yollar trafiğe kapatıldı ve sokaklara zırhlı araç konumlandırıldı.

Erdoğan’ın Beşyol Meydanı’nda mitingde konuşmasının içeriği ve hangi mesajları vereceği henüz bilinmiyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, Erdoğan’ın ziyaretini ve bu ziyaretten beklentilerini Rûdaw’a aktardı.

“Cumhurbaşkanı’nın söyleyecekleri önemli”

İş insanı Takva, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Ekonomik olarak çok fazla sorunun olduğunu söyleyebiliriz. Benzer şekilde turizm ve hayvancılık anlamında da çeşitli sorunlar mevcut. Bugün Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında ticari ve ekonomik sorunların nasıl çözüleceğine yer verir. Kentin çok sorunu bulunuyor ve bu sorunlara ilişkin çağrıda bulunmasını bekliyoruz.

Burada 1 milyon 150 bin kişi yaşıyor ve burada yaşayan gençlerin refahı için çalışma yapmalıyız ki kentten göç etmesinler.

Ekonominin ve ticaretin yolu siyasetçilerin yaptıkları, dedikleri üzerinden ilerliyor. Bu anlamda bugün Cumhurbaşkanı’nın burada söyleyecekleri şey çok önemli.”

“Sorunların çözümü için siyasetçilerin bir araya gelmesi gerekiyor”

Van’daki Kapıköy sınır kapısı ile ilgili sorun hatırlatılan Takva, şunları ifade etti:

“Sınır kapısı için Türkiye tarafında bazı sorunlar var. Ama en ciddi sorunlar İran tarafında. İran halen kapıdaki tüm sorunları çözmüş değil ve hazırlıklarını bitiremedi. 2 ay içinde bitirmelerini umuyoruz.

İranlı yetkililerle de konuşuyoruz, fakat bizim dememizle olmuyor. Bizim siyasetçilerimizin İranlı siyasetçilerle bir araya gelmesi gerekiyor ve mevcut sorunları çözmeleri gerekiyor.

Cumhurbaşkanı’nın buna yönelik de bir şeyler söylemesini umuyoruz.”

İran ile Van arasında uçak seferlerinin olmamasına ilişkin soruya ise Van TSO Başkanı Takva, şu şekilde yanıt verdi:

“2022’nin ilk 6 ayında sınır kapısından 172 bin İranlı turist buraya geldi. Birbirimize oldukça yakınız.

Sadece İran değil, Kürdistan Bölgesi’nden gelecek turistlere yönelik de çalışma yapmamız lazım. Irak’la da sınır kapımızın açılmasını talep ediyoruz. Bütün bunlar bir araya gelmezse ekonomimizi daha da ileriye taşıyamayız.

Geçtiğimiz yıllarda Tahran, Tebriz, Hoy, Urmiye ve Van arasında uçak seferleri oldu. Fakat İran’a yönelik yaptırımlar bunların devam etmesine engel oldu. Bu şekilde olduğunu tahmin ediyoruz. Uluslararası ambargonun bu seferlerin aksamasına neden olduğunu düşünüyoruz.”

“Siyasi mesaj vereceği bir konuşma yapmasını umuyoruz”

Erdoğan'ın bugün Kürt sorununa yönelik mesaj verip vermeyeceği sorusunu ise Takva şöyle değerlendirdi:

“Bugün Cumhurbaşkanı’nın halkımıza ve kentimize siyaseten de mesaj vereceği bir konuşma olmasını umuyoruz. Siyasi olarak bir çağrıda bulunacağı kanaatindeyiz.

2015’te Cumhurbaşkanı önemli bir yol açmıştı. Bugün de burada böyle bir çağrı duyacağımızı tahmin ediyoruz. Nitekim bu ekonomi üzerinde de pozitif etkide bulunacaktır. Umudumuzu diri tutuyoruz.”