Iraklı Sünni liderlerden Neçirvan Barzani'nin davetine yanıt
Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi taraflara, sorunların çözümü için yaptığı çağrının ardından Iraklı Sünni liderlerden Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Sünni Egemenlik Koalisyonu Başkanı Hamis Hançer, Erbil'e geldi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, önceki gün yaptığı bir açıklamada, Iraklı siyasi tarafları “siyasi tıkanıklığı” aşmak için bir araya gelmeye davet etmişti.
Barzani’nin bu çağrısına ilk yanıt Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Sünni Egemenlik Koalisyonu Başkanı Hamis Hançer’den geldi.
Bugün başkent Erbil'e gelen Hançer ve Halbusi, Başkan Mesud Barzani, ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.
Başkan Mesud Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Selahaddin'deki görüşmede Irak'taki siyasi süreç ve son gelişmeler ele alındı.
Ardından konuk heyeti Neçirvan Barzani, Başkanlık Konutu’nda kabul etti.
Irak'taki son siyasi gelişmelerin ele alındığı görüşmede, süreç önündeki zorluklarının aşılması ve çözüm yollarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Başkan Neçirvan Barzani, geçtiğimiz Çarşamba günü Amerikan Süleymaniye Üniversitesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada Iraklı partiler arasında siyasi tıkanıklığın aşılması için bir girişim başlattıklarını söyledi.
Barzani, "Iraklı siyasi partileri sorunları çözmeye davet ediyorum" dedi.
Irak’ta 10 Ekim 2021 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde, Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Grubu 329 sandalyeli parlamentoda 73 vekil kazanarak seçimin birincisi olmuştu. KDP’nin 31 ve Sünni Egemenlik Koalisyonun 60’dan fazla vekili bulunuyor.
Seçimden zaferle çıkan siyasi partiler Sadr, KDP ve Egemenlik Koalisyonu “Vatanı Kurma” bloğunu oluşturarak Irak’ta “ulusal çoğunluk” hükümetini kurmak istiyor. Ancak İran’a yakın Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi ve KYB’nin içerisinde olduğu blog ise bu hükümetin kurulmasına karşı. Şuana kadar siyasi taraflar arasında bir uzlaşıya varılamadığı için hükümet kurulamıyor.