Erbil (Rûdaw) – Halepçe’de, Güney ve Doğu (Rojhılat) Kürdistan sınırında bulunan Biyare kasabasında siyasi haritada Irak-İran sınırı, bölgedeki çiftçiler tarafından tarım arazilerini sulamak için yapılan küçük bir su kanalı belirliyor.
Halepçe’nin Biyare kasabası, Rojhılat’ın Sine kentine bağlı Hanegermile kasabası ile komşu konumunda.
Siyasi haritada da iki ülkenin sınırları, köylüler tarafından bağ ve bostanlarını sulamak için yaptıkları su kanalı (ark) olarak belirlenmiş.
Bir taraf Irak yani Kürdistan Bölgesi, diğer taraf İran yani Rojhılat olarak bir birinden ayrılmış olsa da, gerçekte her iki kasabanın insanları, soydaş ve akraba oldukları gibi bu sınırları hiç hesaba katmadan birlikte yaşamış.
Su sorunu uzun yıllardır Irak ile Türkiye ve Irak ile Suriye arasında uluslararası bir sorun haline gelmiş.
Ne var ki Biyare ve Hanegermile halkı, aynı suyu kullanıyor, aynı su ile bağ ve bahçelerini suluyor. İki kasabanın halkı da su paylaşımını kendi aralarındaki iletişimle hallediyor.
Çoğu zaman su kanalının iki tarafında aarazileri bulunan köylüler bu kanalın başında bir araya gelip sohbet ediyor.
Rûdaw’a konuşan Biyareli bir vatandaş, kanalın diğer taradında tapusu İran’da olan arazim var. Aynı zamanda diğer kasabadan bazılarının bu tarafta Irak papulu arazileri var. Ama bu bizim için sorun değil. Rahatça arazimize gidip geliyoruz” dedi.
Irak ile İran arasındaki sınırların uzunluğu 1599 kilometre. Bu sınırın büyük bir bölümünü Güney ve Rojhılat Kürdistanı oluşturuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın