Şaxewan Abdullah: Kerkük'te Kürt çiftçilerin sorunu çözüldü

11-05-2024
Etiketler Irak Parlamento Yardımcısı Şaxewan Abdullah Kerkük Kürt Çiftçiler Sergeran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kerkük’ün Sergeren nahiyesindeki Kürt çiftçilerin sorunlarının çözüldüğünü ve bugünden itibaren buğday hasatına başlayabileceklerini söyledi.

Kerkük’ün Sergeran ilçesine bağlı 5 Kürt köyünde Irak’ın farklı kentlerinden  getirilen ithal Araplardan oluşan bir grup Kürt çiftçilerinin hasat yapmasını engelliyordu.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve Bağdat Operasyonlar Komutanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Kürt çiftçilerinin buğday hasatı sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

Abdullah, Kerkük Operasyonlar Komutanlığına Kürt çiftçilerinin buğday biçmesini engellememeleri yönünde talimat gönderildiğini kaydetti.

16 Ekim olaylarından sonra ‘ithal Araplar’ın bölgeye getirilmesi ile Kürt çiftçilerin tarım arazilerine el koyma girişimi yaşanıyor. Kürtleri bölgeden uzaklaştırma girişimi ile paralel son iki haftadır Kerkük Sergeran 8’inci Birlikler Komutanlığı çiftçilerin hasat yapmasını engelliyordu. 

Sergeran ilçesine bağlı 5 Kürt köyü Pelkan, Şenax, Serbeşax ve Xerabe’de çiftçiler 5 bin dönümlük tarım arazisinde buğday hasatı yapamıyordu. 

Bir hafta önce çadır kuran ithal Arapların bir kısmı ev, bir kısmı arazi, bir kısmı da Irak Anayasası'nın 140. maddesinin iptalini istiyor.

Sergeran yakınlarındaki köyler Kürtlere ait. Irak'ın çeşitli bölgelerinden bölgeye getirilen Araplar bu köyleri zorla Kürtlerin elinden almaya çalışıyor.

Öte yandan Kerkük'ün Dakuk ilçesinde de aynı şekilde  ithal Araplar Kürt çifçilere ait 50 bin dönümlük tarım arazilerine el koyma girişiminde bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.