Süleymaniyeli kadınlar: Bugün şoför biziz

Süleymaniye (Rûdaw) - Süleymaniye'de bir grup kadın şoför koltuğuna oturarak düzenledikleri etkinlikte, araba kullanmanın kadınlar için olmazsa olmaz haline geldiği mesajını verdiler.

 

Rûdaw'a konuşan etkinliğin organizatörlerinden aktivist Hanım Rahim, bugün yapılan etkinlikle kadınların araba kullanmasının hayatın bir parçası haline geldiği mesajını vermeye çalıştıklarını söyledi.

 

Hanım Rahim, “Kürdistan Bölgesi'nde son 4 -5 yılda yayılan radikal selefi düşünce, kadınları dört duvar arasına hapsetti. Kürt kadınını, yıllar önce elde ettikleri bazı çağdaş haklarından alıkoymaya çalışıyorlar” dedi.

 

Son olarak Suudi Arabistan'da yıllar önce çıkan, kadınların araba kullanmasını yasaklayan  fetvanın Kürtçe'ye çevrilerek bir kitapçık halinde yayımlanmasına tepki gösteren Hanım Rahim şunları söyledi:

 

“Bu fetvanın eski olduğu ve kitabın korsan bir şekilde yayımlandığı öğrenildi. Bu kültür Kürdistan'ın kültürüne uymaz. Bütün eksikliklere rağmen biz kadınlar olarak varız. Bundan daha azını kabul etmeyiz ve daha fazlasını elde etmeye çalışıyoruz. Onun için bugün biz şoförlük yapıyoruz.”

 

Kürdistan Bölgesi Fetva Heyeti Üyesi Dr. Ahmed Şafii, Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasını yasaklayan fetvayı “garip” olarak niteleyerek, İslam'la bağdaşmadığını belirtmişti.

 

Dr. Ahmed Şafii yaptığı yazılı açıklamada, “Bu fetvalar Suudi'ye özel verilmiş fetvalardır. Bunların Kürdistan Bölgesi ile yakında uzaktan ilgisi yok. Söz konusu garip fetva, mantıktan uzak ve Kürdistan Bölgesi'nin hayat şartlarına uymuyor” demişti.