UNFPA: Irak'ta doğum kontrol yöntemlerini kullananların sayısı arttı
Erbil (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler temsilcisi Irak'ta doğum kontrol yöntemlerine başvuranların sayısında artış gözlemlendiğini belirterek, BM’nin aile planlaması koşullarına erişimi kolaylaştırmak için çalışmalarını genişlettiğini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Irak Temsilcisi yardımcısı Garik Hayrapetyan, dünya genelinde aile planlarının uygulaması konusunda yanlış bir algı olduğunu belirterek, “Aile planlamasının çocuk yapmaya ve üremeye karşı olduğu sanılıyor açan tam tersine aile planlamasının uygulanmasıyla anne ve bebeğinin sağlığı korunuyor” dedi.
Aile planlamasına uyularak annelerin sağlıklı bebekler dünyaya getirdiğini ifade eden Hayrapetyan, “Çünkü aile planlaması hamile kadınların ve bebeklerinin sağlığını doğrudan etkiliyor” diye konuştu.
BM Nüfus Fonu Irak Temsilcisi yardımcısı Garik Hayrapetyan şunları söyledi:
“Aile planı temel olarak ailelerin aile için plan yapmasına yardımcı olan bir araçtır; plan, belirli bir zamanda çocuk istediklerine, esasen çocuk sahip olmak istediklerine ve buna göre plan yapmak için hangi araçları kullanabileceğine odaklanıyor.
Aile planlamasının mutlak ihtiyaç listesine girmektedir, ailelerin veya kadınların aile planlaması veya doğum kontrolünü kullanmak istemeleri, aile planlaması hizmetlerine erişememeleriyle orantılıdır. Bu, tüm dünyada görülmektedir. Bazı ülkelerde daha fazla, bazılarında daha az. Ama Irak ve Kürdistan'la ilgili iyi haber şu ki; UNFPA tarafından yürütülen iki anketin sonuçları, Irak toplumunda yeni doğum kontrol yöntemlerinin kullanımının arttığını gösteriyor.
Biz UNFPA olarak her iki tarafla da konuşmaya çalışıyoruz; Talep eden taraf ile talebi karşılayan taraf. Ayrıca insani yardım ortamlarındaki kadınların aile planlamasına, aile planlaması araçlarına ve aile planlaması bilgilerine erişiminin mümkün olduğunca kolay olmasını sağlamak çalışıyoruz.”
Aile planlamalarının önündeki engeller hakkında da konuşan Garik Hayrapetyan şunları söyledi:
“Yapısal engeller ve kültürel engeller var. Yapısal engeller, aile planlaması yöntemlerinin zamanında ve uygun fiyata sunulmasını sağlamak amacıyla seçeneklerin bir arada oluşturulmasıdır. Öte yandan, kültürel konulara gelince, aile planlamasının doğurganlığın ve çocuk sayısının azalmasıyla ilişkilendirilmesi nedeniyle algılar ve engeller artıyor. Bu nedenle şunu anlamak önemlidir; Aile planlaması ailedeki çocuk sayısını azaltmak değil, ailede sağlıklı çocuklara ve daha sağlıklı annelere sahip olmaktır. Dediğim gibi bunun için toplum liderleri ve ailelerle çok çalışıyoruz ve erkekleri de bunu yapmaya teşvik ediyoruz çünkü kaç çocuk sahibi olacaklarına karar verenler çoğu zaman erkekler oluyor.”