Diyarbakır’daki STK’lar: Devlet Bahçeli ismini kabul etmiyoruz
Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır’daki kültür ve sanat kurumları ve sivil toplum kuruluşları, “Kırklar Dağı’na Devlet Bahçeli’nin isminin verilmesini hiçbir şekil de ve koşulda kabul etmiyoruz. Bu halkın kültür ve tarihine sahip çıkmak hepimizin, herkesin görevidir. Bizler her türlü soykırım ve asimilasyon politikasına karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
On Gözlü Köprü girişinde bir araya gelerek açıklama yapan Diyarbakır’daki çeşitli kurumların üyeleri, Kırklar Dağı’nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına hatıra ormanı oluşturulmasına tepki gösterdi.
Burada kurumlar adına bir açıklama yapan Suphi Orhan, “Bu son günlerde MHP genel başkanı Devlet Bahçeli adına Diyarbakır Kırklar Dağı alanında bir hatıra ormanı oluşturulacağı haberi yayıldı. Bu haber şok edici bir tarzda halkımızın ve kamuoyunun gündemine düştü. Kayyum ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırklar Dağında 210 dönüm arazi sözü edilen hatıra ormanı için tahsis edilmiştir. Kürt halkı ve Kürdistanda yaşayan halklar yıllardır bu vb.olaylarla yüz yüzedir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana kültür kırım politikaları aralıksız sürdürülmüş, bu durum bugün de böylesi bir örnekle somut olarak kamuoyunun gözü önündedir” dedi.
“Bahçeli doğrudan Kürt halkına düşmanlık yapan bir isim”
Orhan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Devlet Bahçeli gibi doğrudan Kürt halkına düşmanlık yapan bir ismi, Diyarbakır’da bir yere vermek Kürt halkı için saygısızlıktır ve büyük bir hakarettir. Bu tarihin kendisine de bir saygısızlıktır.
İktidar ve devlet kurumlarının Kürt halkının bilinci ve hafızasıyla bu kadar oynamalarının sebebi de bu halkın direniş gerçekliğini bilmemeleridir. Dolayısıyla faşizmin geldiği düzey artık tarihi yerlerin ismine bile tahammüllerinin kalmadığını göstermektedir. Kürt halkını kültürel bilinçlerinden koparmak için birey isimlerinden tutun köy ve kentlerin, sokak ve caddelerin, vadi ve ırmakların, dağ isimlerine kadar; hatta iş yeri isimlerini değiştirmeye kadar götürmüştür.
Bugün de bu topluma karşı yapılan en büyük saygısızlık, bu toplumun yeminli düşmanı olan birisinin adına bir ormanlık alan oluşturmaktır. Bununla açıkça söyledikleri; “önce sizi kültürel ve tarihi açıdan, sonra da her açıdan yok edeceğiz, size ait hiçbir şeyi bırakmayacağız”. Kürt halkı hiçbir şekil bu faşist kararları tanımayacak ve boyun eğmeyecektir. Nasıl ki tarihinde soykırım politikalarına karşı direnmiş bugün de direnerek boyun eğmeyecektir.”
“Kayyum ve bu kararı verenler acilen bu kirli kararlarından vazgeçmelidir” diyen Suphi Orhan, “Diyarbakır’da bulunan başta kültür ve sanat kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kurum ve kuruluşları olarak hiçbir şekil de ve koşulda bu kararı tanımıyoruz. Bu halkın kültür ve tarihine sahip çıkmak hepimizin, herkesin görevidir. Bizler her türlü soykırım ve asimilasyon politikasına karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz. Tüm halkımıza çağrımız bu tür kararların uygulamasına karşı seslerini yükseltmeleridir ve yol vermemeleridir” ifadelerini kullandı.
Kurum temsilcileri daha sonra def eşliğinde şarkılar söyleyip dağıldı.