Kürt siyasetçi: Mazlum Kobani çıkıp bu görüşmeleri Kürtlere anlatmalı!

10-12-2022
Etiketler Pervin İbrahim Değişim ve İnşa İçin Genç Parti Suriye Rojava DSG Rusya Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Değişim ve İnşa İçin Genç Parti Genel Başkanı Pervin İbrahim, Özerk Yönetim ile Rusya ve Suriye hükümetleri arasındaki müzakerelerde herhangi bir sonuca varılamadığını belirterek, “Her şeyden önce Erfin’de yaşananlar tekrar yaşanmasın diye Mazlum Abdi (Kobani) çıkıp Suriye hükümeti ve Ruslarla yaptığı müzakerelerin içeriğini Kürt halkına açıklamalı” dedi.

Suriye’deki siyasi partilerden oluşan bir heyet, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve diğer yetkililerle görüştü.

Heyette bulunan Suriye Değişim ve İnşa İçin Genç Parti Genel Başkanı Pervin İbrahim, Rûdaw TV’de Dilbixwin Dara’nın sunduğu bültene konuk olarak görüşmelerinin içeriği ve Rojava hakkında açıklamalarda bulundu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed ve Suriye hükümetinin açıklamalarını yakından takip ettiklerini vurgulayan İbrahim, “Burada bazı mesajlar vermek istiyorum. Her şeyden önce Erfin’de yaşananlar tekrar yaşanmasın diye Mazlum Abdi çıkıp Suriye hükümeti ve Ruslarla yaptığı müzakerelerin içeriğini Kürt halkına açıklamalı. Aldıkları kararlardan sadece kendileri sorumlu olmasın diye ne tür kararlar aldıklarını Rojava’da herkes bilmeli. Efrin’de olduğu gibi sonradan kalkıp biz böyle yaptık o yüzden şöyle oldu demesinler” dedi.

İbrahim, “Suriye hükümeti ile aralarında herhangi bir ittifak sağlanamadığını ve bu şekilde sağlanamayacağını biliyoruz. Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko önceki gün Kamışlo’daydı. Mazlum Abdi ile görüşmede hiç bir sonuca varamadılar. Mazlum Abdi Suriye ordusu gelip bu bölgeleri savunsun. Suriye ordusu da ‘biz Özerk Yönetimin kontrolü altındaki toprakları savunmayız’ diyor” şeklinde konuştu.

Bogdanov ile görüşmelerde kendi görüşlerini anlattıklarını belirten Pervin İbrahim, Moskova’nın gelişmelere ilişkin fikrini ise şöyle özetledi:

“Rusya çok açık bir şekilde şunu söylüyor, Türkiye’nin buralara girmemesi için bölgenin güvenliği Suriye hükümetine verilmeli, DSG 30 km geri çekilmeli ve hatta elindeki petrol sahalarını Şam’a teslim etmeli. Ama karşı taraf bunu kabul etmiyor ve bir uzlaşmaya varmak çok zor. Biz Erdoğan’ın bölgeye saldırmak için bahaneler aradığını ve Kürtleri PKK’li olmakla suçladığını söyledik. Ruslar da, Bogdanov’un kendisi de bu şekilde bir uzlaşmaya varmanın zor olduğunu söyledi. Yine, onlar ABD ve koalisyonla ittifak halinde oldukları müddetçe yapabilecekleri bir şeyin olmadığını anlattı. Suriye hükümeti ‘bir ittifak olmazsa bugün veya yarın bölgeye geçeceğiz, burası Suriye toprakları’ diyor. Biz Özerk Yönetim ile Şam hükümetinin bir uzlaşma noktası bulmasını istiyoruz. Örneğin geçenlerde Süveyde’de hükümet karşıtı gösteriler oldu. İlham Ahmed çıkıp biz bu gösterileri destekliyoruz diye açıklama yaptı. Oysa şimdi ortamı geren bu tür açıklamalar yapmanın zamanı değil. Bizim şu an yapmamız gereken Türkiye’nin saldırılarını ve işgalini önlemek. Hepimiz de biliyoruz ki Türkler girdikleri yerden çıkmıyor. Dolayısıyla bunu kendi aramızda uzlaşarak önleyebiliriz. Yoksa ne ABD ne de Rusya bizim için bir şey yapmaz.”

“Rusların Suriye’de Kürtler için bir projesi var mı?” sorusuna yanıt veren Kürt siyasetçi, “Lavrov da geçmişte Kürtlerin Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde haklarını savunduklarını ve bu hakların anayasada yer almasını istediklerini belirtiyor. Ama Rusya Suriye’nin iç işlerine karışmadığını da vurguluyor. Ama biz Özerk Yönetim ile meselenin sadece Kürt halkının hakları meselesi olmadığını biliyoruz. Mesele daha büyüktür, bölgenin ekonomisi ve diğer konulardır. Şimdi Esad ben Kürtlerin haklarını tanıyorum derse Özerk Yönetim bölgeyi Suriye hükümetine teslim eder mi?” ifadesini kullandı.

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, geçtiğimiz günlerde Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Suriye hükümeti ile ulusal egemenlik, sınırlar, bayrak ve ulusal semboller konusunda hemfikir oldukları noktalar olduğunu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve bu çerçevede müzakereler ya da diyaloglar yapılması gibi kilit noktalarda aynı görüşü paylaştıklarını ve hatta DSG olarak Suriye ordusunun savunma sisteminin bir parçası olmak istediklerini belirtmişti.

Bu röportajı okuduğunu belirten Pervin İbrahim, “O halde Suriye hükümeti ile anlaşamadıkları nokta ne? Mazlum Abdi’nin bunu çıkıp halka anlatması lazım” dedi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli