‘Kürt öğrenciler İsviçre’de Iraklı, İranlı, Suriyeli ya da Türkiyeli olarak kaydediliyor’

10-12-2021
Rûdaw
Etiketler İsviçre Kürtçe eğitim Çocuk Anadilde Eğitim Okul Kürt öğrenci
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İsviçre’deki Rennes /Lozan Hazırlık Okulları Müdürü Aso Piroti, Rûdaw TV'ye Avrupa ülkelerindeki Kürt çocukların eğitim alanında karşılaştığı sorunları ve engelleri anlattı.

Aso Piroti, “İsviçre’deki Kürt çocukları 4 farklı ülkenin eğitim sisteminden gelen çocuklar. Kürt çocukların büyük çoğunluğu hiç Kürtçe eğitimi almamış.  Bu büyük bir problem” dedi ve Kürt ailelerinden çocuklarını okula kaydettiklerinde başvuru formuna Kürtçe’yi de  yazmalarını, böylece bulundukları ülkenin onlara sunacağı eğitim olanaklardan yararlanmalarını istedi.

Rennes /Lozan Hazırlık Okulları Müdürü Aso Piroti, 1989 yılında İsviçre'ye giderek Elektrik Mühendisliği okumaya başladığı kariyerinden de bahsederek, 1996 yılından beri eğitim-öğretim alanında çalışıp uzmanlaştığını söyledi.

'Kürt çocukları Kürt olarak tanınmıyor'

“Göçmenlerin öğrenimi önündeki engeller” konulu bir tez hazırlayan Aso Piroti, daha sonra Cenevre Üniversitesi'nde göçmenlerin eğitimi üzerine araştırmalar yaptı.

Piroti, Cenevre'deki 12 ile 16 yaş arası göçmen kökenli öğrencilerin tamamının gözetimleri altında olduğuna ancak bu öğrenciler arasında kaç öğrencinin Kürt olduğuna dair ellerinde sağlıklı bir veri bulunmadığını anlattı.

Aso Piroti bunun nedenini de “Kürt öğrenciler etnik kimlikleri açısından Kürt yerine Iraklı, İranlı, Suriyeli ya da Türkiyeli olarak kaydediliyorlar veya farz ediliyorlar.  Bu da özellikle Kürt toplumu üzerinde bir araştırma yapmayı ve sorunlarına çözüm üretmeye engelliyor. Bu aynı zamanda Kürt toplumunun da ciddi bir sorunu eğer doğru ve sağlıklı datalara sahip olmazsak sorunlara da çözüm bulamayız” açıkladı.

Her çocuğun anadilinde eğitim öğretim görme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Aso Piroti, “4 farklı eğitim sisteminden geçmiş olan Kürt çocukları buraya geliyor. Dört parçadan gelen öğrencilerim var. Hepsinin dilleri farklı, içinden geçtikleri eğitim sistemleri farklı. Bu da başlı başına bir engel. Bu çocuklar Kürt olarak tanınmıyor.  Çoğu aile ‘Hayır anadilimiz Kürtçedir’ diyebilecek eğitim seviyesine sahip değil” dedi.

Aso Piroti bu sorunların çözümü için ise şu önerilerde bulundu:  “Kürt çocuklarına dair verilerin sisteme girebilmesi için bu ailelerden özellikle rica ediyorum her yıl özellikle bilgilendirme formları doldurulduğu zaman ‘ana dilimiz Kürtçedir’ bölümünü işaretlesinler. Böylece yaşadıkları ülkelerin bu çocukların durumunu bilmesi açısından önemli bir veri olacaktır.”

'Proje hazırlıyoruz'

Asoî Pîrotî, konuşmasında İsviçre'de sosyal derneklerin Kürtçe için çalıştığını, kurslar açtığını ancak şu anda tüm uluslardan çocukların anadillerini öğrenme haklarına sahip olmaları için bir proje hazırladıklarını söyledi.  

Rojhılat’ta yetişen ancak daha sonra İsviçre'de eğitim alanında uzmanlaşan Aso Piroti “İsviçre eğitim sistemi öğrenciye her şeyi sorgulamayı öğretir. Çocuklar sorunların nasıl analiz edileceğini ö öğrenir. Her alanda açık sistem vardır” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki eğitim sistemiyle ilgili elinde net verilerin olmaması nedeniyle derinlemesine yorum yapamayacağını belirten Aso Piroti, "Maalesef değerlendirilebilecek karşılaştırmalı veriler yok. Bütün eksikliklere rağmen yapılan çalışmalardan dolayı sizleri tebrik ediyorum” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli