MERI Forumu - Irak'ta 289 aktif kadın örgütü bulunuyor

10-10-2023
Rûdaw
Etiketler MERI Forumu Kadın hakları Kürdistan Bölgesi Irak Kadın
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürü Eşref El-Dahan, Irak'ta 289 aktif kadın örgütü bulunduğunu, ayrıca 73 örgütün kadınlar tarafından yönetildiğini söyledi.

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’tan liderler, politikacılar, akademisyenler, kanaat önderleri, sivil toplum aktivistleri, gazeteciler ve diplomatları bir araya getiren MERI Forumu başkent Erbil’de bugün başladı.

Forumun üçüncü oturumunda “Kurumsal Liderlikte Kadınların Güçlendirilmesi” konusu ele alındı.

Oturuma Kürdistan İnsan Hakları Kurulu Başkanı Muna Yaqo, Kürdistan Raperin Üniversitesi Rektörü Peyman Ramazan, Irak Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürü Eşref El-Dahan konuşmacı olarak katıldı.

Suzan Arif’in yönettiği oturumda konuşan, Irak Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürü Eşref Al-Dahan, Irak'ta kadınların yönetime katılımının bölgedeki bazı ülkelere göre ileri düzeyde olduğunu, ancak bazılarının bunu "utanç verici" bir katılım olarak nitelendirdiğini söyledi.

Eşref El-Dahan, Irak'ta kadın meselelerine adanmış 289 aktif örgütün bulunduğunu, ayrıca 73 örgütün de kadınlar tarafından yönetildiğini ve bunun "iyiye işaret" olduğunu belirtti. El Dahan, "Kadınların katılımının önünde birçok engel var. Toplumun bazı kesimleri kadınların yalnızca belli bir yerde olması gerektiğine inanıyor, biz buna karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

Kadınların Sonu "Geçici"

Kürdistan İnsan Hakları Kurulu Başkanı Muna Yaqo da hukuki ve anayasal metinlerin değil, zihniyetlerin değiştirilmesi için çalışma yapılması gerektiğini belirterek “Parlamentodaki kadın kotası Irak anayasasıyla düşürülmüştür” dedi.

Muna Yaqo, Irak parlamentosunda kadınların nihai sandalye sayısının 83 olduğunu ancak 2021 genel seçimlerinde parlamentoya sadece 14 kadın milletvekilinin girdiğini söyledi.

Yaqo, "Erkeklerle ve kadınların haklarını elde ettiği vatandaşlık konusunu konuşmalıyız” ifadelerini kullandı.

MERI Forumu

Bu yıl 10-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan MERI Forumu yine ulusal ve uluslararası konukları ile Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki önemli gelişme ve konuları tartışacak.

Nihai hedefi, katılım, diyalog ve kolektif yatırım yoluyla Kürdistan Bölgesi, Irak ve Ortadoğu'da barışı, istikrarı ve refahı teşvik etmek olan forumda Erbil-Bağdat ilişkilerinde radikal çözüm başta olmak üzere pek çok konu tartışılacak.

Forumda "Herkes için Irak”, “Irak ve komşuları”, “Bölgesel ve küresel denklemlerde Irak ve Kürdistan” ve ayrıca “Irak'ta devlet inşası için uluslararası işbirliği” gibi konular ele alınacak.

Katılımcılar

Bu yılki foruma Kürdistan Bölgesi’nden Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rebar Ahmed, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ano Cewher Abdoka, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Irak’tan Hikmet Hareketi lideri Ammar Hakim, Sünni Egemenlik Koalisyonu lideri Hamis Hançer,  Irak Başbakanı Danışmanları Zeydan Halef ve Falah Al-Amiri, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Al-Araci, Musul Valisi Necim Ciburi katılacak.

Ayrıca uluslararası alandan ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Taylor, İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hichen, Avrupa Birliği Irak Delegasyonu Başkanı Thomas Seiler, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Christiane Hohmann, Hollanda’nın Irak Büyükelçisi Hans Sandee, UNAMI Başkan Yardımcısı Claudio Cordone’nin yanı sıra yaklaşık 60 lider ve yetkili katılacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli