‘Kerkük’te Araplaştırma süreci hızla devam ediyor’

10-07-2021
Rûdaw
Etiketler Kerkük
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük eski Tarım Müdürü Mehdi Mubarek, kentte Araplaştırma politikasının durmaksızın devam ettiğini Valinin gözlerinin önünde Kürt topraklarının Araplar tarafından işgal edildiğini söyledi.

Rûdaw TV’de yayınlanan 10:00 bültenine katılan Kerkük eski Mehdi Mubarek, Kerkük’te özellikle 16 Ekim 2017’den sonra yoğun bir şekilde başlatılan Araplaştırma politikasının devam ettiğini, Kentin idari yöneticilerinin de buna önayak olduklarını ifade etti.

Mehdi Mubarek, “Kerkük’ün işgal edilmesinden sonra askeri bir otoritenin altında yönetiliyor. Kerkük’e farklı kentlerden insanlar getirildi ve güvenlik açısından kent oldukça karmaşık. Kerkük’teki bütün kurumlar kentte Şiileştirme ve Araplaştırma politikası yürütüyor. Tarım Müdürlüğü, Göç İdaresi, Nüfus Müdürlüğü gibi kurumlarda Araplaştırma yoğun bir şekilde devam ediyor. Özellikle de 16 Ekim’den sonra bu süreç o kadar güçlü bir şekilde yürütülüyor ki güç dengesi tamamen değişti” dedi.

25 bin Arap ailesinin Kerkük’e sonradan getirildiğini şehrin demografik yapısını değiştirmeyi hedeflediklerini belirten Mubarak, şu ifadeleri kullandı:

“Defakto bir şekilde Kerkük valisi olan Rakan Said, 2003’ten sonra kenti terk eden Arap aileleri yeniden Kerkük’e, il sınırındaki çevre bölgelere yerleştirerek nüfus temin ediyor. Valinin gözleri önünde kentteki arsalar işgal ediliyor ve ihlaller yapılıyor. Arap yöneticiler genelde projelerini Arapların yaşadığı bölgelerde uyguluyorlar. Dakuk bölgesinde 22 projenin uygulanması için 6 milyar dinar tahsis edildi bu meblağdan bir dinarı bile Kürt bölgelerini kapsamıyor.”

Kerkük’teki Türkmenlerin de kente uygulanan politikadan mamnun olmadığını ifade eden Mubarek, “Yetkililer ve bazı siyasi partiler sessizliği seçiyor. Ancak Türkmenler de bu olanlardan müzdarip ve yapılan yolsuzluklara karşı. Türkmen halkının tutumu Türkmen siyasi partilerden daha farklı” dedi.

Mehdi Mubarek, “Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve bazı Şii partiler, Kerkük’ün atanmış valisi ve güvenlik güçlerinin yardımıyla planlı bir şekilde Kerkük’te Araplaştırma politikası yürütülüyor” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli