Ezidi kadınlar hastalıklarla mücadele ediyor

10-07-2017
Rûdaw
Zaho
Zaho
Etiketler Ezidi Kadınlar IŞİD'le mücadele
A+ A-

Zaho (Rûdaw) - IŞİD tarafında 10 kez satılan Ezidi Kürt kızı Necme Said, birçok hastalıkla mücadele ediyor.

 

IŞİD'in kaçırdığı kadınları a, b ve c olarak sınıflandırdığı ortaya çıktı. Örgütün “a grubunu valiler için, b grubunu emirler için ve c grubunu ise diğer üyeler için ayırdığı” ifade edildi.

 

Necme Said geçtiğimiz günlerde bazı Eizidi kadınlarla birlikte IŞİD esaretinden kurtarılmıştı.

 

Rûdaw'a konuşan Necme Said, IŞİD üyeleri tarafında 10 kez satıldığını ifade ederek, “En az 3 kez örgütün emirleri tarafından hediye verildim” dedi.

 

Necme Said, “Saddam Üniversitesi'nden beni IŞİD'in bir üssüne götürdüler. Yanımda Teluzer'den Viyan ve Hediye adlı iki kız daha vardı. Ebu Leys beni aldı. 4 ay sonra beni Ebu Murtez ve Ebu Haris'e sattı” ifadelerini kullandı.

 

Rûdaw'ın ulaştığı IŞİD'in mahkeme belgelerine göre, adı geçen Ezidi kız, Ebu Zübeyir adlı IŞİD'li üst düzey yetkili tarafından bin 500 dolara satın alınmıştı.

 

3 yılı aşkın süre IŞİD'in esaretinde kalan Necme, fiziki ve psikolojik sorunlarla boğuşuyor.

 

Dr. İman Abdülaziz, “Necme'nin birden fazla deri hastalığı var. Ayrıca kadın hastalıklarından dolayı da sıkıntı yaşıyor. Kötü şartlarda kalmış. Hem kan hem de vitamin eksikliği var” dedi.

 

Şengalli Said İsmail Ali'nin kızı olan Necme, Annesi, üvey annesi ve yedisi kız 11 kardeşiyle birlikte 2014'ün Ağustos ayında Telkeseb köyüne saldıran IŞİD üyeleri tarafında kaçırılmıştı.

 

Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Sorumlusu Hayri Bozani, daha önce Rûdaw'a verdiği demeçte, “Söz konusu 13 kişilik ailenin Galiye (7), Merve (6) ve Haysem (4) adlı çocukları Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafında kurtarıldı” demişti.

 

2014'te Şengal'a saldıran IŞİD örgütü, binlerce Ezidi'yi kaçırdı ve yüzlercesini katletti.

 

 


 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli