Fotoğraf galerisi

10-04-2022
17 Photos
Bilind T.Abdullah

Rûdaw (Erbil) – Kürdistan Bölgesi’nde bazı geleneksel oyunlar çok eski tarihlere dayanır. Ramazan gecelerine has Sini Sinyane oyunu da bunlardan biridir.

Özellikle Erbil ve Kerkük civarında oynanan bu oyun, Ramazan geceleri teravih namazından sonra başlar, geç saatlere kadar sürer.  

İki grup şeklinde eşleşen takımlar 11 bakır fincanı özel bir tepsiye dizer. Fincanların kaymaması için tepsi, kaynatılmış şeker veya lokum ile kaplanır. Takımlarda bir usta ve iki çırak bulunur. Çıraklar iki takımın arasına perde çektikten sonra ustalardan biri tepsiyi alır ve yüzük, boncuk veya zarı, fincanlardan birinin altında saklar. Ustanın işaret vermesi ile perde açılır ve diğer takımın ustası saklanan cismin hangi fincanın altında olduğunu bulmaya çalışır.

Saklanan cisim bulunursa, skor hanesine tepside kalan fincan kadar puan yazılır. Oyunun sonunda en az puanı alan takım kazanır.

Rûdaw’a konuşan Erbil’li Mam Nebez, bu geleneğin yaşatılması için bu yıl Ramazan ayında turnuva düzenlediklerini söyledi.

Nebez, “Yarışmaya katılan ekiplerden kazanan takıma 20 bin dolar ödül vermeyi düşünüyoruz. Bu aynı zamanda kentimizin kültürünü yaşatmak adına bir girişim” diye konuştu.

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah