Rûdaw’ın Rojava’da yasaklanmasına karşı 7 basın örgütünden ortak bildiri
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta faaliyet gösteren 7 basın örgütü, Rûdaw'ın Rojava’da faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin yaptıkları açıklamada kararın geri alınmasını talep etti.
7 basın örgütü, Özerk Yönetim’in Rojava’da Rûdaw Medya Grubu’nun çalışmalarını yasaklamasına ilişkin ortak bir bildiri yayınladı.
Medya alanında çalışma yürüten kurumlar, bildiride “Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetim İletişim Birimi’nden kontrolü altında olan bölgelerde Rûdaw Medya Grubu’nun çalışmalarını askıya alması kararını geri almasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bildiride şu şu sözler yer aldı:
“Özerk Yönetim’e iyi bir yönetimin asli unsurlarından olan düşünce ve ifade özgürlüğünün, gazetecilik ve medya için uygun ortamın sağlanmasının, halka hizmet etmenin temel koşullarından biri olduğunu hatırlatmak isteriz.”
Ortak açıklamaya imza atan kuruluşlar şöyle:
- Haliç Beşeri Araştırmalar Merkezi
- Irak Gazeteci Hakları Koruma Derneği
- Irak Gazeteciler Cemiyeti
- Irak Ulusal Gazeteciler Sendikası
- Medya Geliştirme Merkezi
- Metro Gazetecilerin Haklarını Koruma Merkezi
- Basın Özgürlüğü Gözlemevi
Rûdaw’ın faaliyetleri Rojava’da yasaklanmıştı
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Medya Ofisi, 5 Şubat’ta Rûdaw Medya Grubu’nun Rojava’daki tüm faaliyetlerini yasakladığını açıklamıştı.
Kararın gerekçesinde, Rûdaw Medya Grubu’nun uzun süredir bültenlerinde “çelişkileri canlı tutmaya ve Özerk Yönetim’e bağlı kurumları karalamaya çalıştığı ve bunun da bölgedeki toplumsal yapıya zarar verdiği” iddia edilmişti.
Özerk Yönetimin bu kararı son olarak Rûdaw Medya Grubu ekibinin, Kamışlo'da haber takibi yaptıkları sırada bir grup tarafından saldırıya uğrayarak darp edilmesinin ardından gelmişti.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Rojava’da Rûdaw’ın faaliyetlerinin önlenmesini kınayarak Özerk Yönetim’den kararını gözden geçirmesini istemişti.
Kürdistan Gazeteciler Sendikası kararı sert bir dille kınanmış, “Özerk Yönetim bu kararla basın özgürlüğü deneyimine utanç verici kara bir deneyim eklemiştir” açıklamasını yapmıştı.
Rûdaw Medya Grubu da kararı tamamen siyasi bir karar olarak gördüğünü vurgulayarak, “Rojava Kürdistan'da basın özgürlüğüne karşı bir suç olarak değerlendiriyoruz. Rûdaw Medya Grubu her yerde son derece profesyonelce yasa ve yönetmeliklere uygun çalışır. Demokratik Özerk Yönetim'in bu kararı herhangi bir bir yasal gerekçeye dayanmıyor, dar siyasi ve hizbi fikriyattan kaynaklanıyor” şeklinde açıklamada bulunmuştu.